"regionale oogstvoorspellingen worden beter met satellietwaarnemingen" Drs. A.J.W. de Wit: "Regionale oogstvoorspellingen worden beter met satellietwaarnemingen"

19 okt 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. M.E. Schaepman (Geo-informatiekunde mbav remote sensing)

Co-Promotor: Dr.ir. S. de Bruin, Drs. P.J.J.F. Torfs

Oogstvoorspellingen voor regio's en landen zijn essentieel voor overheden, handelaren en organisaties die in voedselhulp voorzien. In de praktijk blijkt de oogst in veel gebieden echter moeilijk te voorspellen omdat het effect van droogte op de gewassen moeilijk is in te schatten. In dit proefschrift is onderzocht of de oogst beter kan worden voorspeld als door satellieten waargenomen droogte wordt gecombineerd met een model dat de groei van de gewassen simuleert. Voor wintertarwe in Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland bleek dat de voorspelling van de oogst in 66% van de regioâs kon worden verbeterd. De voorspelling van maïs in diezelfde landen was iets minder succesvol en kon in 56% van de regioâs worden verbeterd. Deze resultaten tonen aan dat de ontwikkelde methoden kunnen bijdragen aan betere oogstvoorspellingen. Belangrijk is bovendien dat de ontwikkelde methoden operationeel kunnen worden toegepast omdat ze niet afhankelijk zijn van bepaalde testgebieden en de benodigde satellietwaarnemingen in ieder geval tot 2018 beschikbaar zullen zijn.

Titel proefschrift: "Regional crop yield forecasting using probabilistic crop growth modelling and remote sensing data assimilation"