Fiep Westendorp Foundation kent stimuleringsprijzen toe

19/10/2007 09:29



Fiep Westendorp Foundation



De Fiep Westendorp Foundation reikt tweejaarlijks drie Stimuleringsprijzen van elk EUR.20.000,- uit aan veelbelovende jonge illustratoren. Doel ervan is deze illustratoren in staat te stellen een minder gangbaar project te realiseren of zich speciaal te bekwamen. De prijzen zijn toegekend aan de heren Douwe Dijkstra (23) uit Kampen, Chuck Groenink (25) uit Emmen en mevrouw Pyhal Jin (24) uit Utrecht. De jury bestond uit Ted van Lieshout en Steffie Padmos (illustratoren), Gioia Smid (kunsthistoricus en beheerder van het oeuvre van Fiep Westendorp en Hans van der Voort (directeur Fiep Westendorp Foundation). Dit jaar worden de prijzen voor het eerst uitgereikt. Er waren bijna 30 inzendingen. De presentatie van de projectvoorstellen van de winnaars zal plaats vinden tijdens de Fiep Westendorp Lezing voorjaar 2008.

De illustratrice Fiep Westendorp (1916-2004) heeft haar bezittingen en rechten nagelaten aan de Fiep Westendorp Foundation (FWF). De voornaamste doelen van de FWF, voorgezeten door Hedy d'Ancona, zijn:
- het ondersteunen van projecten die vreugde brengen bij kinderen die het om welke reden ook moeilijk hebben;
- het toekennen van Stimuleringsprijzen aan jonge, veelbelovende illustratoren;
- het bevorderen van het onderzoeken en het bestuderen van het illustreren.

In het kader van de kinderprojecten heeft de FWF onder meer kinderspeelhoeken geschonken aan 20 kinderziekenhuizen, speelgoedbanken aan Blijf van m'n Lijf Huizen, 1000 tekenkisten (aan Bosnië, Suriname en Nederlandse instellingen als het Leger des Heils en de Stichting Vrolijkheid, een Cd-Rom van Jip & Janneke voor dove en slechthorende kinderen, 'n voelboek "Kijken naar Pim en Pom" etc..

Per 1 januari a.s. wordt aan de Universiteit van Amsterdam een Bijzondere Leerstoel Illustratie ingesteld vanwege de Fiep Westendorp Foundation.

Illustre bv; Fiep Westendorp Illustrations exploiteert de rechten van de FWF. De winst van de bv gaat integraal naar de Fiep Westendorp Foundation.





http://www.fiepwestendorp.nl