Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 19 oktober

Fryslân, 19-10-2007 o Politieberichten van donderdag 18 oktober 07.00 uur t/m vrijdag 19 oktober 07.00 uur.

Terwispel: automobilist gewond bij aanrijding
De politie heeft donderdagochtend een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Rijksweg A7 Rechts, waarbij een 29-jarige automobilist uit Den Helder gewond raakte. De man was met zijn auto door onbekende oorzaak in de middenberm gekomen. Door een stuurcorrectie raakte hij een vrachtauto, bestuurd door een 24-jarige man uit Wezep, die in dezelfde richting reed. Daarna kwam de man uit Den helder tot stilstand tegen de vangrail in de middenberm. De automobilist is met rugklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Follega: aanrijding met haas
De politie heeft donderdag een aangifte opgenomen van een 20-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga. De man reed donderdag om 01.20 uur over de Straatweg. Op dat moment rende een haas over de weg, die niet meer kon worden ontweken door de automobilist. Vervolgens wilde de man bijsturen, maar hij kwam daarbij in de berm terecht. Hier lag een aantal boomstronken. De auto liep hierbij een kapotte voorbumper op, ook de grill raakte ontzet. De schade bedraagt enkele honderden euros.

Heerenveen: snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft donderdagochtend gecontroleerd op snelheid bij wegwerkzaamheden aan de A32 ter hoogte van Oranjewoud. Hier is 90 km per uur toegestaan. Vooral aan het begin van de controle werd er te snel gereden. In totaal zijn 10 bekeuringen uitgedeeld. Alle bestuurders reden 125 km per uur of sneller. Het snelst reed een 35-jarige automobilist uit Nieuw Vennep. Hij reed 147 km per uur, een overschrijding van 57 km per uur. Hierop is het rijbewijs van deze automobilist ingevorderd. Zijn vrouw kon uiteindelijk de weg vervolgen.

Dokkum: medewerkster licht gewond na winkeldiefstal
De politie heeft donderdagmiddag met diverse eenheden gezocht naar een winkeldief. Toen de man in een winkel aan de Grote Breedstraat, omstreeks 12.30 uur, het alarm passeerde ging dit af. Een medewerkster vroeg de man om zijn rugzak te openen. De man weigert dit en gaat er op de fiets vandoor. De verkoopster grijpt de rugzak, waarop de man de vrouw hard in de arm knijpt. Uiteindelijk laat de man de tas los en gaat er vandoor. De vrouw heeft pijn in haar nek en rug. Winkelend publiek ziet het gebeuren, maar grijpt niet in. Het gaat om een man met een licht getinte huidskleur, ongeschoren, vermoedelijk tussen de 20 en 30 jaar, lengte ongeveer 1 meter 75. De medewerkster heeft aangifte gedaan.

Midsland: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdag de hulpdiensten geassisteerd bij een aanrijding met letsel op de Midslanderhoofdweg. Een 67-jarige automobilist uit Hoorn reed omstreeks 13.20 uur over deze weg. Ter hoogte van de kruising met de Oosterburen fietste een 75-jarige inwoonster van Sint Annaparochie. De vrouw twijfelde even, maar stak toch nog vlak voor de auto de weg over. De automobilist remde hard en stuurde naar rechts om een aanrijding te voorkomen. De linkervoorkant van de auto raakte echter de achterzijde van de fiets. De vrouw kwam ten val en brak in ieder geval haar enkel. De politie heeft de weg afgezet om de gealarmeerde traumahelikopter ruim baan te geven. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de vrouw de rijbaan is overgestoken zonder de automobilist voorrang te geven.

Sneek: gekantelde vrachtwagen
De politie heeft een aanrijding afgehandeld op de Stadsrondweg Oost. Een vrachtwagen, bestuurd door een 52-jarige inwoner van Heinkenszand, reed donderdag omstreeks 16.30 uur rustig de rotonde op. Hier kwam hij met de banden over de binnenring van de rotonde, waarbij de wielen van de vrachtwagen vrij kwamen van de grond. Even later zag de chauffeur dat de vrachtwagen, met circa 7.000 kilo aardappelen aan boord, ging kantelen. De vrachtwagen is op de rechterkant in de berm beland. De bestuurder had geen letsel. De vrachtwagen is leeggeschept door een kraan, de vrachtwagen is overeind getrokken.

Menaldum: aanrijding door sigaret
De politie is donderdagmiddag bij een aanrijding geweest aan de Slappeterpsterdyk. Een 48-jarige automobilist uit Franeker wilde een sigaret doven en reed bij deze actie iets naar links. De auto kwam in de berm, er werd gecorrigeerd, waarna de auto in de rechterberm kwam en de auto vervolgens 180 graden draaide en met de voorzijde in tegengestelde richting in een sloot terecht kwam. Het voertuig raakte zwaar beschadigd.

Lemmer: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagochtend vroeg het rijbewijs van een 21-jarige automobilist uit Lemmer ingevorderd. De man reed op de Grietenijdijk, waar hij door de politie werd gecontroleerd. De man blies 415 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur. Omdat het een beginnend bestuurder betreft, is ook het rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: vier getuigen gezocht na straatroof
De politie onderzoekt een beroving van een 60-jarige inwoner van Leeuwarden. De man fietste donderdag 18 oktober omstreeks 21.50 uur over de Potmarge. Bij het bruggetje dichtbij de Oostergoweg zag hij twee jongens staan. Toen hij bij de twee kwam werd hij meteen op zijn hoofd geslagen. Dit gebeurde verschillende keren. Nadat zijn portemonnee was gestolen, stapten de jongens op een fiets en gingen zij richting de Oostergoweg. Omdat het slachtoffer zich niet goed voelde is hij op eigen kracht naar het ziekenhuis gefietst. Hier bleek dat het slachtoffer een steekwond had. De ene verdachte is waarschijnlijk een Noord Afrikaan, klein van postuur, ongeveer 18 jaar, en hij heeft kort, sluik haar. De tweede verdachte is eveneens een Noord Afrikaan, een stuk groter dan de eerste verdachte. Hij is circa 20 jaar oud. Graag komt de politie in contact met getuigen. Zo zijn in de omgeving van de beroving vier andere fietsers gesignaleerd, waardoor de beroving waarschijnlijk is gestopt. Graag komt de politie met hen of andere getuigen in contact via 0900 8844. Ook kan contact worden gelegd met Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000. Tips worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Leeuwarden: straatroof
De politie onderzoekt een straatroof op Bij de Put. Donderdag 18 oktober omstreeks 21.55 uur is een 53-jarige inwoner van Leeuwarden beroofd. De man wilde zijn hond uitlaten toen hij op het hoekje van Bij de Put Jacobijnerkerkhof even moest wachten op twee fietsers. Een van de twee wilde een sigaret, waarna de een een mes pakte en het slachtoffer tegen de muur zette. Na de beroving fietsten de twee in de richting van de Nieuweburen. De ene verdachte had een donkere huidskleur, mager postuur en is circa 18 20 jaar. Hij fietste op een damesfiets. De tweede verdachte had een lichtere huidskleur, circa
1.75 meter en is eveneens 18 20 jaar. Graag komt de politie met eventuele getuigen in contact via 0900 8844. Ook kan contact worden gelegd met Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000. Tips worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.