Siemens

Persbericht

0710. 986

Den Haag, vrijdag 19 oktober 2007

Siemens AS-Interface-producten voor failsafe-techniek en standaardtoepassingen

Siemens heeft het leveringsprogramma bij AS-Interface voor failsafe-toepassingen uitgebreid met diverse producten. Kenmerkend is de besparing op aanvullende apparatuur in een installatie. Daarnaast heeft Siemens voor standaardtoepassingen koppelmodules ontwikkelt om AS-Interface-segmenten op te nemen in Profibus DP-veldbussen en in Profinet IO-configuraties. Alle nieuwe ASI-apparatuur van Siemens is gebaseerd op de nieuwe fabrikant-onafhankelijke AS-Interface-specificatie 3.0. In een AS-i-netwerk kan men hiermee zowel 248 ingangen als 248 uitgangen toepassen. Belangrijk is de overdracht van gegevens van analoge waarden op basis van profiel 7.A.9. Hierbij maakt men gebruik van het vergrote adresseringsbereik. Siemens levert hiervoor modules waarmee in een netwerk 62 digitale of analoge slaves zijn aan te sluiten. Afhankelijk van de gekozen resolutie kan men de snelheid voor de gegevensoverdracht gemiddeld verdubbelen.

Met de failsafe DP/AS-i F-link, kortweg F-Link genoemd, kan men een compleet AS-Interface-segment met slaves in failsafe uitvoering integreren in een bovenliggende Profibus-DP-omgeving. In dit netwerk is het Profibus-protocol aangevuld met het Profisafe-profiel. De F-Link functioneert als master in het AS-i-netwerk en als slave in het Profibus-netwerk.

De ASIsafe aansluitmodule K45F 4F-DI heeft als failsafe deelnemer in een AS-i-netwerk met vier failsafe ingangen twee maal zo veel failsafe digitale ingangen als zijn voorganger. Kenmerkend voor deze module is de gele kleur, waarin Siemens alle failsafe veiligheidscomponenten uitvoert. Op de vier failsafe ingangen kan men twee veiligheidscomponenten conform categorie 4 c.q. SIL 3 aansluiten. Zoals drukknoppen voor noodstop, veiligheidsschakelaars en lichtschermen.

Siemens heeft het leveringspakket van I/O-modules voor AS-Interface verder nog uitgebreid met een module waarmee de gebruiker veel kosten kan besparen. De nieuwe K45F 2F-DI LS is gecertificeerd voor SIL 3 volgens IEC 61508. De module is ontwikkeld om veiligheidslichtschermen met transistoruitgangen op te nemen in ASI-safe failsafe-werkende circuits binnen AS-Interface.

Een belangrijke aanvulling bij AS-Interface zijn de eindschakelaars, volgens de nieuwe generatie 3SE5. Hierbij is de complete ASIsafe-elektronica in de behuizing van iedere eindschakelaar ondergebracht. Tot de serie 3SE5 behoren ook de hekbewakingsschakelaars in ASisafe uitvoering. Hierbij hoeft men alleen de geelgekleurde veldbuskabel aan te sluiten. Deze voorziet behalve in de data ook in de voeding van de aangesloten slaves.

Met de koppelmodule DP/AS-i Link Advanced kan men een AS-Interface-netwerk aansluiten op een Profibus-DP-netwerk. De module functioneert als master in een AS-i-netwerk en als slave in een Profibus-DP-circuit. De koppelmodule is leverbaar in twee varianten, als enkelvoudig werkende master en als dubbelwerkende master voor netwerken met meer AS-i-slaves.

De IE/AS-Interface LINK PN IO wordt gebruikt om een AS-i-netwerk aan te sluiten op een Profinet IO-configuratie. Ook deze koppelmodule is leverbaar in twee uitvoeringen, als enkelvoudige en als dubbelwerkende master in een AS-i-netwerk. Als netwerkovergang heeft hij dezelfde specificatie voor het AS-Interface-gedeelte als de DP/AS-i Link Advanced. In een Profinet-netwerk functioneert de IE/AS-Interface LINK PN IO als een Profinet IO-device volgens IEC 61158.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Ruud Dofferhoff
Tel: (070) 333 3404
E-mail: ruud.dofferhoff@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Digital beeldmateriaal is te downloaden van:klik hier