Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nederlandse bioloog verklaart snelle wisseling van geslachtsgenen

18 oktober 2007

Bioloog Sander van Doorn publiceert donderdag in het gezaghebbende tijdschrift Nature een nieuwe verklaring voor de snelle wisseling van genen die het geslacht bepalen. Tot nu toe was het moeilijk te verklaren waarom de meeste genen die voor de ontwikkeling van een embryo zorgen amper aan evolutie onderhevig lijken terwijl de geslachtsbepalende genen wél relatief snel evolueren. Beide soorten genen spelen immers een rol in de vroege ontwikkeling van een embryo.

De theoretische verklaring van Sander van Doorn (Santa Fe Institute, VS) en mede-auteur Mark Kirkpatrick (University of Texas, Austin, VS) wordt reeds deels ondersteund door waarnememingen bij sommige vissoorten. Proeven met onder andere de driedoornige stekelbaars zouden de verklaring verder kunnen hardmaken.

Sander van Doorn verblijft in de Verenigde Staten met steun van een Rubicon-subsidie van NWO. Rubicon is bedoeld voor gepromoveerde onderzoekers om ervaring op te doen in het buitenland. En omgekeerd kunnen buitenlandse onderzoekers ervaring opdoen in Nederland.

Het artikel verschijnt op 18 oktober in Nature onder de titel:

Turnover of sex chromosomes induced by sexual conflict, G.S. van Doorn & M. Kirkpatrick.

..............................

Noot voor de redactie,