Minister informeert kamer onjuist over Valleilijn

19/10/2007 13:49



Connexxion Nederland NV



PERSBERICHT

Datum: 19 oktober
Kenmerk: HO/07.082

Minister informeert kamer onjuist over Valleilijn en problemen met ProRail

Minister Eurlings heeft de Vaste Commissie Verkeer en Waterstaat vorige week verkeerd geïnformeerd over de problemen met de toewijzing van spoorcapaciteit door ProRail. Hierdoor zijn de commissieleden op het verkeerde been gezet. Volgens de minister heeft Connexxion meer ritten aangevraagd dan dat er nu in de dienstregeling zijn. Dit is echter onjuist. Connexxion heeft voor 2008 exact dezelfde capaciteit gevraagd als in 2007. Met het huidige voorstel wordt er dus gesneden in de capaciteit en zijn de huidige reizigers van de Valleilijn de dupe. Connexxion wil dat dit gegeven duidelijk bij de commissieleden onder de aandacht wordt gebracht en heeft middels een brief de leden geïnformeerd.

ProRail heeft goederenvervoerder Railion voor enkele tijden van de dag de railverbinding Amersfoort- Ede/Wageningen ter beschikking gesteld. Connexxion moet daarvoor met de Valleilijn wijken waardoor er tijdens de vroege ochtend- en in de late avondspits elke dag zes ritten minder gereden kunnen worden. Het is ongehoord dat op een drukke verbinding tijdens de spits goederentreinen voorrang krijgen boven personenvervoer. Connexxion wil zijn afspraken naar reizigers en opdrachtgever nakomen en wordt daarin gedwarsboomd door ProRail.

Tijdens de hoorzitting bij ProRail heeft goederenvervoerder aangegeven, dat zij door het nachtelijk onderhoud van ProRail haar twaalf goederenvervoertreinen niet kan laten rijden. Er wordt echter niet iedere nacht door ProRail onderhoud gepleegd aan de Valleilijn maar slechts één keer in de 14-dagen. Het probleem is daardoor terug te brengen tot de constatering, dat in feite één goederenvervoertrein per twee weken er de oorzaak van is dat er zes personenvervoertreinen op alle dagen tijdens de spits niet kunnen rijden

//////////////////////////////////////////////
Connexxion is marktleider in het regionaal personenvervoer in Nederland. Zij heeft haar vervoersactiviteiten georganiseerd in de onderdelen Openbaar Vervoer, GVU, Hermes, Novio, Taxi Services, Tours en Water. Techno Service Nederland verricht onderhoud aan bussen en vrachtwagens. De totale omzet voor 2007 zal meer dan 1 miljard euro bedragen. Connexxion telt 14.259 medewerkers. De vloot van Connexxion bestaat uit 2.980 bussen, 182 touringcars, 3.640 taxi's en taxibussen, 26 ambulances, 27 trams, 14 vaartuigen en 7 treinen.





http://www.connexxion.com