PERSBERICHT

Contactpersoon voor de pers:

MCS, Perlita Fränkel

Email: perlitaf@monogram.nl

Tel: +31 (0)23 562 8208

ETIRC B.V. en de Russische regio Irkoetsk sluiten investeringsovereenkomst

Investeringen ter waarde van meer dan $100 miljoen

Haarlem, 19 oktober 2007 - De Nederlandse investeringsmaatschappij ETIRC B.V., geleid door prof. ir. Roel Pieper, sluit vandaag een investeringsovereenkomst met de Russische regio Irkoetsk, geleid door gouverneur Alexander Tishanin. Deze overeenkomst betreft aanzienlijke investeringen door ETIRC B.V. in de regio Irkoetsk, met als doel het gezamenlijk onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van belangrijke grondstoffen, waaronder kolen en kaliumzout, en het aantrekken van verdere buitenlandse investeringen. De overeenkomst voorziet ook in het aanbieden van geavanceerde technologieën op de Russische markt, bijvoorbeeld voor het verwerken van kolen tot schonere benzine en dieselbrandstof. Met de investeringsovereenkomst is een bedrag gemoeid van meer dan $100 miljoen.

In het kader van deze overeenkomst zullen ETIRC B.V., Irkoetsk en partners het ontginnen en verwerken van afgelegen kolen- en zoutlagen - die tot de grootste velden ter wereld behoren - mogelijk maken, met behulp van moderne westerse technologie. Voor geologisch onderzoek en projectontwikkeling is de komende anderhalf jaar ongeveer $50 miljoen gereserveerd. Daarna zullen de investeringen worden opgevoerd tot over de $100 miljoen voor de exploratie en verwerking, en het opzetten van verkoopnetwerken. Gezien de noodzaak om de infrastructuur voor het transport te bouwen, zal deze fase naar verwachting drie jaar duren. Verdere investeringen zullen gefinancierd worden uit de opbrengsten. Daarnaast voorziet de overeenkomst in milieuaspecten en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het gebruik van het gebied tijdens het onderzoek naar de afzettingen. De partijen zullen een speciaal ecologisch fonds opzetten, gefinancierd uit de nettowinst van joint ventures. Het fonds zal gebruikt worden om het gebied te herstellen en technologische schade aan de plaatselijke natuur te minimaliseren.

De belangrijkste klanten voor de steenkool, het kaliumzout en zijn derivaten zullen Russische bedrijven en hun buitenlandse partners zijn. Er zijn plannen om als joint venture te gaan opereren, voornamelijk op de Aziatische markten, maar ook in West-Europa. De overeenkomst laat ook ruimte voor deelname van Russische staatsbedrijven.

De regio Irkoetsk is ongeveer 40 maal zo groot als Nederland en telt slechts 2,7 miljoen inwoners. Het is een van de Russische regio's die rijk is aan grondstoffen, maar deze bevinden zich veelal op grote afstand van de doorgaande wegen en de steden. In deze regio ligt ook het Baikal-meer dat 25 tot 30 procent van 's werelds zoetwatervoorraad bevat.