Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Onderzoek `Aard en omvang van agressie en geweld....'

Het wetenschappelijk onderzoeks- en documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie heeft in opdracht van het programmabureau Veilige Publieke Taak een inventarisatie verricht over bestaand onderzoek op het terrein van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Het doel van dit onderzoek is in hoofdlijnen inzicht geven in de aard en omvang en de mogelijke interventiemethodes. Nagegaan is welke werknemers, waar en wanneer meer risico lopen om slachtoffer te worden van werkgerelateerde agressie en geweld.

De belangrijkste bevindingen:
* Werknemers die in de privésfeer slachtoffer zijn geweest van agressie en geweld, lopen meer kans om ook in de werksfeer slachtoffer te worden.
* Wat daderkenmerken betreft is er weinig in de literatuur bekend.
* Risicofactoren zijn: `s nachts of `s avonds werken, de aard van het beroep, de toegangsmogelijkheden voor het publiek en vaak alleen werken.
* Het feit dat veel organisaties in de laatste jaren een schaalvergroting ondergaan hebben, kan aanleiding geven tot agressie en geweld. Het contact tussen klanten en personeel wordt onpersoonlijker, de werkdruk van werknemers neemt toe, de sociale ondersteuning op het werk neemt af en het is moeilijker om een preventief beleid te gaan voeren dat door alle lagen van het management op dezelfde manier ter harte wordt genomen.

Daarnaast is binnen het onderzoek, op basis van een literatuurverkenning, een inventarisatie uitgevoerd naar mogelijke interventiemaatregelen. Dergelijke maatregelen zijn echter alleen succesvol wanneer ze op een zorgvuldige wijze geïmplementeerd worden. Dat wil zeggen, dat er binnen de betreffende organisatie een breed draagvlak wordt gevonden voor het veiligheidsbeleid en dat er voldoende opleidingen, richtlijnen en meldpunten zijn voor het personeel. Tenslotte dient er een evaluatie plaats te vinden naar de effectiviteit van de getroffen maatregelen.

U kunt hier het hele onderzoeksrapport downloaden.

Bestanden


* Aard en omvang wodc.pdf (269 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand Zie het origineel



---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties