Gemeente Den Haag

Op twee fronten beleeft het project 'Meedoen Allochtone Jeugd Door Sport' (MAJDS) in Den Haag op vrijdag 19 oktober a.s. de officiële en feestelijke start. Om 14.30 uur ondertekent wethouder Sander Dekker van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport op het Overbosch College aan de Rooseboomstraat een convenant met zes bij het project betrokken VMBO-scholen. Om 15.20 uur geeft hij op sportpark De Verademing het startsein van Coolathletics. Dit is een project van de gemeente Den Haag en de atletiekclubs Haag Atletiek en Sparta in het kader van MAJDS.

Elf grote gemeenten, waaronder Den Haag, doen mee aan het landelijke programma 'Meedoen Allochtone Jeugd door Sport'. Den Haag heeft hiervoor een convenant ondertekend met het Rijk en met negen sportbonden. Het Haagse programma bestaat uit drie pijlers: ondersteuning van sportbonden en Haagse sportverenigingen; stimuleringsaanpak via het VMBO-onderwijs en ondersteunen van lokale initiatieven voor sportstimulering.

Met de negen sportbonden doet een aantal Haagse sportclubs mee om meer Haagse jeugd van niet westerse afkomst aan het sporten te krijgen en dan bij voorkeur als lid van een sportclub. Haag Atletiek ontwikkelde 'Cool Athletics' met ondersteuning van de Koninklijke Atletiek Unie (KNAU) en de gemeente Den Haag. In het kader van dit project geeft Haag Atletiek tweemaal per week trainingen op Sportpark De Verademing met enthousiaste trainers en bekende atleten als Troy Douglas en Khalid Chokoud. Troy Douglas bezoekt in dit project scholen die hebben aangegeven mee te willen doen. Momenteel trainen op De Verademing wekelijks rond de twintig kinderen.

Naast het verenigingstraject heeft de gemeente Den Haag ook een stimuleringsaanpak in het VMBO-onderwijs opgezet. Zes VMBO-scholen zijn hiervoor geselecteerd. Deze scholen zijn het Aloysius College, Segbroek College, Overbosch College, Scholengroep Westhage-Haagsch Genootschap, Escamp VMBO Horeca & techniek en Johan de Witt Scholengroep. Op de geselecteerde VMBO-scholen zitten veel Hagenaars van niet-westerse afkomst. De plannen van de scholen zijn gericht op het vergroten van de sportdeelname van de leerlingen, in het bijzonder van meisjes van niet-westerse afkomst. De stimuleringsaanpak bestaat uit een sportaanbod na schooltijd. Een deel van het aanbod wordt ingericht door sportverenigingen. Als derde pijler van de Haagse aanpak is een stimuleringsaanpak met andere lokale partners zoals sociaal-culturele verenigingen. Op dit moment worden daarover met lokale organisaties afspraken gemaakt.

De uitvoering van het convenant vindt plaats tussen 2007 en 2010.