Antillenhuis


Veel belangstelling voor oratie prof.Gert Oostindie

Prof.dr.Oostindie (Foto: Antillenhuis/Pevry Press)

Nederlanders zijn zich er veel te weinig van bewust dat Nederland een koloniale mogendheid is geweest. Onze aanwezigheid in de koloniën was niet alleen dáár cruciaal, ook Nederland zelf is veranderd door zijn koloniale geschiedenis.' Dat vindt hoogleraar Caraïbische geschiedenis Gert Oostindie. Hij zei dit vrijdag in zijn oratie aan de Universiteit van Leiden.

In zijn oratie ging Oostindie in op de slavernij en maakte hij regionale en interdisciplinaire vergelijkingen. Hij besprak in welke opzichten slavernij in het Atlantische gebied verschilde van andere typen slavernij in de wereldgeschiedenis en stelt de vraag aan de orde of het gebruik van volkenrechtelijke concepten als `genocide' of `misdaad tegen de menselijkheid' zinvol zijn.

Verder besteedde Oostindie aandacht aan de debatten over het `culturele trauma'. 'Dat trauma wordt vaak als verklaring aangehaald voor hedendaagse problemen onder nazaten van slaven. Ik zeg wat over de psychologische theorievorming, maar vooral kijk ik naar historische, empirische evidentie - en naar de zin van het gebruik van `trauma' in hedendaagse debatten.'

Oostindie sloot zijn oratie af met de vraag of hij uit politieke correctheid over het slavernijtrauma heeft gesproken. 'Nee. Het hoort bij het onderwerp. Zie het eens zo. De Tweede Wereldoorlog is identiteitsvormend geweest voor onze natie, we zijn er nóg mee bezig, óók emotioneel. Onze postkoloniale migrantengemeenschappen hebben andere historische ijkpunten, die óók Nederlandse geschiedenis zijn. Neem dat serieus. Het moment van Rembrandt was ook het moment van Ambon, van slavenhandel. Het hoort bij elkaar.'

De oratie van prof.dr.Oostindie was druk bezocht

Voor de gehele tekst van de oratie: http://www.nieuws.leidenuniv.nl/content_docs/oratie_oostindie_website. pdf

CV Prof.dr.Gert Oostindie Geboortedatum 4 juli 1955 Studie: Geschiedenis / Sociale Wetenschappen Directeur Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV)

Publicaties
(2006) De parels en de kroon. Het koningshuis en de koloniën, Amsterdam: De Bezige Bij. (2005) Paradise Overseas. The Dutch Caribbean: Colonialism and its Transatlantic Legacies, Oxford: Macmillan. (2003) Gert Oostindie, Inge Klinkers, Decolonising the Caribbean. Dutch Policies in a Comparative Perspective, Amsterdam: Amsterdam University Press.
(1996) Ethnicity in the Caribbean. Essays in Honor of Harry Hoetink, Gert Oostindie (ed.), London: Macmillan [Reprint Amsterdam: Amsterdam University Press, 2005.] (1995) Fifty Years Later. Antislavery, Capitalism and Modernity in the Dutch Orbit, Gert Oostindie (ed.), Leiden: KITLV Press, Pittsburgh: University of Pittsburgh Press, 1996.