Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Dick Cochius wint Theo Zwetsloot Award

Op vrijdag 19 oktober is de Theo Zwetsloot Award uitgereikt aan Dick Cochius. Dick Cochius is al vele jaren een betrokken VSN-lid. Hij was in Nederland en ver daarbuiten een actief belangenbehartiger van mensen met een handicap. De Theo Zwetsloot Award wordt sinds 2003 iedere twee jaar uitgereikt aan iemand met een handicap die zich actief en bevlogen inzet voor de onafhankelijkheid van mensen met een handicap.

Uit het juryrapport:

Dick Cochius bij prijsuitreiking "Dick Cochius is met zijn actieve leven, waarin hij zich schijnbaar niet laat beperken door welke beperking dan ook een rolmodel voor vele anderen. Dick heeft zich als vrijwilliger al vanaf zijn jeugd ingezet voor andere gehandicapten. Zowel binnen Nederland als ver over de grenzen heen. Sinds 1985 actief binnen de VSN in allerlei functies, is oprichter van de European Alliance of Muscular Dystrophy Associations, een Europese koepelorganisatie van spierziektenorganisaties. Was bestuurslid en secretaris van Mobility International en bestuurslid in het Europese Gehandicapten Forum.
Maar wat hem juist onderscheidt van veel andere gehandicapten die ook heel actief zijn in het opkomen voor de rechten van de gehandicapten, is het feit dat hij zich ook inzet voor het plezier van gehandicapten. Dick orgainseerde o.a. een rock concert voor mensen met ALS in Paradiso, en hij is sinds 1997 bondscoach van het Nederlandse rolstoelhockeyteam.

Dick zorgde ervoor dat mensen met ademhalingsondersteuning nu met veel luchtvaartmaatschappijen op vakantie kunnen. Een zeer indrukwekkende CV van een gedreven en bevlogen mens die creatief, oorspronkelijk en een strijdbare actievoerder is. Dick bedacht ok de term "independent thinking" waarmee uitdrukking wordt gegeven aan het idee dat je door onafhankelijk te denken onafhankelijk kunt leven (en geldt dit niet voor iedereen!). Een term die Theo Zwetsloot vast graag zelf mee had bedacht en naast deze omvangrijke CV maakt het Dick tot een waardige person om voor de Theo Zwetsloot Award 2007 in aanmerking te komen."

De Theo Zwetsloot Award is een initiatief van de Theo Zwetsloot Stichting en wordt sinds 2005 tweejaarlijks onder auspiciën van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland uitgeloofd. Theo Zwetsloot was een creatieve, oorspronkelijke en strijdbare actievoerder. Over zijn inspirerende leven en werk staat informatie op www.theozwetsloot.nl.
19 oktober 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400