Ingezonden persbericht


Persbericht

Nuon Solar Team klaar voor race op zonne-energie

Titelverdediger uit Delft gaat voor vierde overwinning in World Solar Challenge in Australië

AMSTERDAM, dinsdag 26 juni 2007 - Vandaag is Nuna4, de racewagen op zonne-energie van het Nuon Solar Team, onthuld in Amsterdam. Eind oktober zal het Nuon Solar Team met Nuna4 deelnemen aan de 20e editie van de Panasonic World Solar Challenge. Op het team van de elf TU Delft-studenten die Nuna4 hebben ontworpen en gebouwd, rust de zware taak de titel van hun voorgangers te verdedigen. Nuna1, 2 en 3 hebben namelijk drie keer op rij glorieus de overwinning behaald in de 3010 kilometer lange en prestigieuze World Solar Challenge.

Nuna4
De parelmoerwitte Nuna4 heeft met haar nauwelijks 200 kilo een 'extreme make over' ondergaan ten opzichte van haar voorgangers. Het basisconcept van de auto is gelijk gebleven, maar luchtvaart- en Formule 1-technologie zijn toegepast om met een nóg sterkere auto aan de start te verschijnen. Een aantal ingrijpende aanpassingen was nodig door de veel strengere wedstrijdeisen die de World Solar Challenge in 2007 voorschrijft. Zo moeten de zonnewagens in deze editie zijn voorzien van een rolkooi, een rechte zithoek voor de bestuurder en een maximaal oppervlak van 6 m2 aan zonnecellen. Met andere woorden: de zonnewagens moeten meer op echte auto's lijken. En met hetzelfde energieverbruik als een stofzuiger komt door Nuna4 de auto van de toekomst weer een stapje dichterbij. Zonder brullende motoren, maar zacht zoevend op energie uit zonnepanelen.

Race downunder
Het startschot van de race klinkt op 21 oktober 2007 in het subtropische Darwin in het noorden van Australië. De finish vindt naar verwachting rond 26 oktober plaats in het zuidelijk gelegen Adelaide. De World Solar Challenge, een tweejaarlijkse race waar teams uit ruim dertig landen aan deelnemen, gaat over de Stuart Highway: een snelweg die dwars door Australië voert. Nuna4 en de andere zonnewagens zullen onder extreme weersomstandigheden moeten laveren tussen personenauto's, de beruchte 'roadtrains', overstekende kangoeroes en andere obstakels. De concurrentie is dit jaar ongekend hoog; het Amerikaanse team van de Universiteit van Michigan heeft dit jaar zelfs extra budget voor de bouw van hun zonnewagen verzameld, met als doel het Nederlandse team TU-studenten van hun troon te stoten. En vergeet ook de concurrentie uit de lage landen niet: onder andere de TU Twente en het Belgische Umicore-team van de Hogeschool Groep T uit Leuven verschijnen in oktober opnieuw met een wagen aan de start.

Nuon Solar Team
De elf studenten van de TU Delft, die samen het nieuwe Nuon Solar Team vormen, werken al sinds september 2006 in het diepste geheim aan het ontwerp en de bouw van Nuna4. De verscheidenheid in afkomst (van Nederland, België, de VS en Libanon, tot aan Curaçao) én de kennis uit verschillende studierichtingen van de teamleden (Elektrotechniek, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel Ontwerpen, Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek) zien ze als één van hun sterkste punten. "De combinatie van een sterk team, een prachtige zonnewagen en een uitgekiende strategie geven ons een uitstekende startpositie", aldus een trotse Stefan Roest, teamleider van het Nuon Solar Team.

Nuon en het Nuon Solar Team
Sinds 2001 is energiebedrijf Nuon hoofdsponsor van het Nuon Solar Team. Ook dit jaar koos Nuon vol overtuiging om de makers van Nuna4 financieel te ondersteunen. Met de uitdagende en avontuurlijke wedstrijd waar het team aan deelneemt, wil het bedrijf de interesse in duurzame energie en innovatie stimuleren. De studenten van de TU Delft kunnen met hun zonnewagen demonstreren hoe ruim de toepassingen van zonne-energie zijn en hoe jonge mensen met ambitie een substantiële bijdrage leveren aan technische vernieuwing en een duurzame toekomst.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet over 2006 bedraagt EUR 5,6 miljard. Het aantal medewerkers aan het eind van 2006 bedraagt 9.768 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Fryslân.


- Einde persbericht -

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met (