Rechtbank Zutphen


Schadestaat Reesink

Zutphen, 22 oktober 2007 - Nadat het hof in Arnhem de beslissingen van de rechtbank had bekrachtigd, is door Reesink een overzicht opgesteld van haar schade, de zogenoemde schadestaat. Met het opmaken van deze schadestaat, die per dagvaarding aan de gemeente en de rechtbank is gestuurd, is de schadestaatprocedure bij deze rechtbank begonnen.

Schadestaatprocedure
In deze procedure zal uiteindelijk de hoogte van de door Reesink geleden schade worden vastgesteld. De aansprakelijkheid van de gemeente Apeldoorn voor die schade is na het arrest van het hof in Arnhem geen punt van discussie meer. Reesink heeft haar schade begroot op circa 44 miljoen euro.

De gemeente heeft die begroting aan de hand van een deskundigenbericht op alle onderdelen ter discussie gesteld. Overigens had ook Reesink het oordeel van deskundigen ingewonnen bij het opstellen van de schadestaat.

Uitkomst zitting 19 september 2007
Op de zitting van 19 september 2007 is in aanwezigheid van de partijdeskundigen de schadestaat besproken en is vastgesteld op welke onderdelen partijen zich nog dienen uit te laten alvorens de rechtbank beslissingen kan nemen.

De rechtbank heeft daarbij als voorlopig oordeel aangegeven dat de door Reesink gehanteerde uitgangspunten deels speculatief van aard zijn en verdere onderbouwing van de zijde van deskundigen behoeven, terwijl voor de gehanteerde cijfers bewijs zal moeten worden geleverd, aangezien die door de gemeente Apeldoorn worden betwist.

Rechtbank vraagt partijen tot compromis
Er moet dus nog fors in de zaak worden geïnvesteerd voordat deze als beslissingsrijp kan worden beschouwd. Tegen die achtergrond heeft de rechtbank partijen gevraagd in hoeverre zij nog bereid waren om tot minnelijk overleg te komen en een compromis te sluiten. De rechtbank heeft daarbij te kennen gegeven zich te realiseren dat dat lastig is, gezien de onzekerheid die er thans bestaat over de gekozen uitgangspunten en de gehanteerde cijfers.

In zekere zin is het zonder nader onderzoek een vorm van 'handjeklap' en dan kan er elk bedrag uitrollen, vijf miljoen, tien miljoen, of het midden daarvan. Voor dit moment lijken dat misschien bedragen waarover te praten valt. Daarmee is niet gezegd dat dit het bedrag is waar de rechtbank op uitkomt als het partijen niet lukt om een compromis te sluiten en de procedure wordt voortgezet. In dat geval zal waarschijnlijk door de rechtbank eerst zelf een deskundige worden benoemd.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 22 oktober 2007 Naar boven