Ups en downs voor Dennis Swart op Hockenheim

HOCKENHEIM, 22 OKTOBER 2007 - Dennis Swart is met ups en downs het laatste raceweekend van de Northern European Cup Formule Renault 2.0 doorgekomen. De rijder van Van Amersfoort Racing begon sterk aan het weekend op het circuit van Hockenheim (Duitsland), maar wist de stijgende lijn in de kwalificaties en races niet door te trekken. Een dertiende plek in de eerste race was zijn deel. In de tweede race lag hij eveneens op puntenkoers, maar een touché zorgde ervoor dat hij de race met een ronde achterstand moest finishen. In de eindstand van het kampioenschap is de Nederlander als zeventiende gefinisht. De inwoner uit Amsterdam wist 71 punten bij elkaar te sprokkelen.

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIES:
Onder zonnige weersomstandigheden begon Swart afgelopen vrijdag aan de enige vrije training. Swart zat goed in zijn vel en zette met een kickstart na veertig minuten de vierde tijd op de chrono's! In de eerste kwalificatie van zaterdag probeerde hij de stijgende lijn door te trekken. In de twintig minuten durende sessie kwam hij echter moeizaam in het juiste ritme en had bovendien steeds meer met overstuurproblemen te maken. Met een tijd van 1:25.351 moest hij genoegen nemen met de zestiende plaats. In de laatste sessie snoepte Swart 7 tienden van zijn snelste tijd af. Dit bracht hem op de twaalfde plaats voor race twee.

RACE 01 + 02:
Onder natte omstandigheden werden op zondag de races afgewerkt. Swart kwam met veel wielspin van zijn plaats. Hij verloor na de eerste bocht twee posities, maar wist deze weer te heroveren. Toen Gwendolyn Hertzberger een paar bochten later plotseling instuurde, moest Swart via de curbs haar proberen te ontwijken. Door deze 'move' verloor hij vijf posities. Swart gaf echter geen krimp en reed in recordtempo het gat naar zijn voorliggers dicht. Nadat hij zich had ontdaan van de gespinde Kelvin Snoeks, zat hij op het vinkentouw bij Daniel Aho. Swart probeerde de Finse rijder eruit te remmen, maar Aho spinde vlak voor zijn neus. Door deze actie brak ook de wagen van Swart weg, maar kon gelukkig zijn race vervolgen. Na vijftien ronden kwam hij als dertiende over de meet.

De als twaalf gestarte Swart kwam beter van zijn plek, maar verloor toch veel terrein op het rechte stuk. In de bochten die volgden manoeuvreerde Swart zich een weg naar voren en kwam keurig als elfde door. Swart kon echter niet voorkomen dat hij ook tijdelijk de controle over zijn bolide verloor en moest in de eerste ronde achteraan sluiten. Swart zat niet bij de pakken neer en dichtte het gat naar het middenveld. Swart kwam opnieuw in gevecht met Hertzberger. Zijn oude teamgenote stuurde in en raakte met haar achterband de rechtervoorband van Swart. Terwijl Hertzberger haar race kon voortzetten, liep de band van Swart langzaam leeg. Na een bandenwissel eindigde Swart met een ronde achterstand op de zeventiende plek.

DENNIS SWART: "Het weekend begon voortvarend met een vierde plaats in de vrije training. In de kwalificaties had ik er meer van moeten maken. Door overstuur kwam ik maar moeilijk in het ritme. In de races had ik wat pech. Ik vocht telkens leuke duels uit, maar op het scherpst van de snede viel ik door touchés terug naar achteren. Wanneer ik terugkijk op het seizoen dan ben ik best wel tevreden met de resultaten. Ik ben een stuk sneller geworden dan vorig jaar. Er zit alleen nog veel meer in. Ik kan nog harder in de kwalificaties en ook in de races moet ik constanter worden. We gaan ons nu richten op 2008. Binnenkort gaan we weer testen en kijken we welke stap we op de autosportladder gaan zetten."

UITSLAG RACE 01 NEC FORMULE RENAULT 2.0 HOCKENHEIM

01. Valtteri Bottas (FIN), Koiranen Bros., 15 RONDEN, 25.15.292
02. Paul Meijer (NED), AR MOTORSPORT, + 09.402s
03. Adam Christodoulou (GB), AKA Cobra Racing, + 14.006s 13. DENNIS SWART (NED), VAN AMERSFOORT RACING, + 49.905S

UITSLAG RACE 02 NEC FORMULE RENAULT 2.0 HOCKENHEIM

01. Valtteri Bottas (FIN), Koiranen Bros., 16 RONDEN, 26.19.487
02. Paul Meijer (NED), AR Motorsport, + 07.031s
03. Adam Christodoulou (GB), AKA Cobra Racing, + 23.762s 17. DENNIS SWART (NED), VAN AMERSFOORT RACING, + 1 RONDE

NIEUWS en FOTO zijn afkomstig van INSIGHT F1 MOTORSPORT REPORT. Voor meer informatie of fotografisch materiaal kunt u contact opnemen met: Roelof Oosterhuis (Insight F1) TEL: + 31 652 056 637, MAIL: roelof@insightf1.com.