Gemeente Anna Paulowna


Slachtoffers en daders zelf aan zet bij nieuwe aanpak huiselijk geweld

Met elkaar werken aan een oplossing. Dat is het belangrijkste uitgangspunt van Eigen Kracht, de nieuwe aanpak van Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland.

In oktober en november worden er twee informatiemiddagen georganiseerd voor de inwoners van de Kop waarop deze werkwijze uit de doeken wordt gedaan.
Op 30 oktober bij de GGD in Schagen en op 12 november in Den Helder, beide middagen van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld (slachtoffers, daders, maar ook degenen die er in hun omgeving mee geconfronteerd worden) is van harte welkom.

De mensen zijn vaak sterk genoeg om hun problemen zelf op te lossen Een deel van de slachtoffers en daders van huiselijk geweld blijkt sterk genoeg om, met (wat) steun van familie en vrienden , de problemen zelf op te lossen. Op eigen kracht dus. Dit zegt José Welten, sinds 15 augustus de nieuwe regiomanager van Eigen Kracht in de Kop van Noord-Holland.

Ervaring met deze nieuwe werkwijze deed José op als Eigen Kracht-coördinator in de regio Amsterdam. Daar organiseerde ze tussen 2002 en 2007 zestien bijeenkomsten waarop mensen met problemen van allerlei aard samen met bekenden die ze vertrouwen, een plan ontwikkelden om een einde te maken aan de situatie.

In een aantal gevallen ging het om beëindiging van huiselijk geweld. Grote voordeel van deze werkwijze is dat de betrokkenen zelf de regie houden over hun leven.

Een oplossing die in eigen kring wordt ontwikkeld en eventuele professionele hulp die daarbij door mensen zélf wordt gevraagd, werkt vaak veel beter dan een oplossing en hulp van instanties die wordt aangedragen door de hulpverlening.

José Welten: Tijdens de zestien bijeenkomsten die ik op deze wijze coördineerde, heb ik zelf ervaren dat mijn vertrouwen op de eigen kracht van families en netwerken terecht is. Omdat gebleken is dat deze vraaggerichte manier van problemen benaderen werkt, is het voor mij een uitdaging om mee te werken aan de invoering van Eigen Kracht-bijeenkomsten bij huiselijk geweld in de Kop van Noord-Holland. Voor meer info over de informatiebijeenkomsten
eigenkracht@steunpunthuiselijkgeweldkopvannoordholland.nl

Flyer en uitgebreide informatie
Om deze nieuwe aanpak onder de aandacht te brengen te brengen is er een flyer ontwikkeld met een duidelijke uitleg van Eigen Kracht en de drie stappen van zon bijeenkomst. Deze flyer kan telefonisch of per email worden aangevraagd via 0900 2345566 (24 uur per dag bereikbaar 0,10 per minuut).

Of per mail voorlichting@huiselijkgeweldkopvannoordholland.nl. Meer uitgebreide informatie is te vinden op de website van het Steunpunt: www.steunpunthuiselijkgeweldkopvannoordholland.nl. Klik daar op de tekst: Eigen Kracht.

Meer informatie

Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland:

T 0900 2345566 24 uur per dag bereikbaar 0,10 per minuut

E info@huiselijkgeweldkopvannoordholland.nl
I www.huiselijkgeweldkopvannoordholland.nl

Te downloaden:

* 071024 Eigen Kracht 3C.pdf (87.36 KB)

* 071024 Eigen Kracht 3C Z-W.pdf (86.26 KB)