Europese overnamerichtlijn treedt in werking

De wet die de Europese richtlijn openbaar overnamebod uitvoert, treedt op 28 oktober 2007 in werking. Daarin wordt onder meer de positie van minderheidsaandeelhouders van het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven beschermd. Om deze positie te beschermen, wordt een partij, zodra deze 30% van de stemrechten van een beursgenoteerde onderneming heeft verworven, verplicht een openbaar bod uit te brengen op de resterende aandelen.

Ook regelt de wet dat een beursvennootschap via haar statuten kan bepalen of zij zich kan beschermen tegen een vijandig openbaar bod. Verder is er een regeling voor minderheidsaandeelhouders die minder dan 5% van de aandelen houden na een openbaar bod. Zij kunnen door de bieder worden uitgekocht. Omgekeerd kan de minderheidsaandeelhouders zich door de bieder laten uitkopen.

Op 28 oktober 2007 treedt ook het Besluit openbare biedingen in werking. Dit besluit maakt deel uit van de implementatie van de Europese overnamerichtlijn. Het betekent dat biedingsprocessen aan strakkere regulering gebonden zijn. Zo komt er meer duidelijkheid over premies voor bestuurders en consequenties voor de werknemers. Ook gelden er meer strikte termijnen.

Het Besluit openbare biedingen bevat regels die gelden voor een openbaar biedingsproces op aandelen in een beursgenoteerde onderneming. Een biedingsproces vangt aan met de aankondiging van een openbaar bod. In het besluit wordt geregeld onder welke omstandigheden een bod moet worden aangekondigd. Na de aankondiging moet het bod op een gegeven moment ook officieel worden uitgebracht. Dit gebeurt door een biedingsbericht openbaar te maken. Dat biedingsbericht moet worden goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Daarnaast wordt een aantal termijnen geregeld. Bijvoorbeeld de termijn waarbinnen een bieder, nadat hij een bod heeft aangekondigd, zijn bod moet uitbrengen en hoe lang de termijn minimaal en maximaal mag zijn voor aandeelhouders om hun aandelen aan te melden bij een bieder (aanmeldingstermijn). De AFM ziet erop toe dat bieders deze in het besluit genoemde termijnen naleven. Verder wordt de informatieverschaffing over het bod aan de markt, de aandeelhouders en de werknemers geregeld.