Time : 09:32:10
Date : 22 October 2007
Sender Name: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)

Van de hoogste toren tot de grootste sluizen: Vlaamse ingenieurs scheren hoge toppen in het buitenland met bouwprojecten.

Niet minder dan 600 deelnemers krijgen op dinsdagavond 23 oktober in het vernieuwde Centraal Station van Antwerpen een voorstelling van vijf Belgische bouwprojecten in het buitenland. 'In het buitenland bouwen' is dan ook een sterk gewaardeerd exportproduct van de Vlaamse en Belgische bouwondernemingen. De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV) concludeert dit, in het kader van haar Jaarthema 'Boeiend bouwen voor morgen'. De thema-avond kreeg de naam 'Belgen bouwen buiten Europa'. Alle betrokken ondernemingen staan aan de top en draaien mee op wereldvlak. De Vlaamse en Belgische ingenieurs en bouwprofessionelen staan hoog aangeschreven voor het mee gestalte geven aan internationale samenwerkingsprojecten, ze te coördineren of te leiden. Buitenlanders appreciëren dat ze de lokale culturele elementen in de projecten incorporeren en bewonderen de creatieve ingesteldheid waarmee onze landgenoten de projecten gestalte geven. Bovendien staan ze technologisch aan de top en kunnen ze de noodzakelijke synergie tot stand brengen tussen ontwerp, uitvoeringsmiddelen, planning en materieel zodat duurzaamheid gegarandeerd is. Kortom, België beschikt over een uitmuntende en praktisch gerichte bouwexpertise, zowel bij architecten- en studiebureaus als bij aannemers en leveranciers van materialen.

Succesvolle bouwprojecten hoeven niet alleen 'onder de kerktoren' gerealiseerd te worden. En dat hebben deze Belgen goed begrepen. 'Bouw' is een sterk exportgericht product met een grote toegevoegde waarde voor de Belgische economie, industrie en maatschappij. De K VIV wil dit in de verf zetten en vraagt de overheid om het internationaal ondernemen, ook in de bouwsector, te stimuleren en te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld, naar analogie met het buitenland, door het subsidiëren van studies zodat ondernemers onmiddellijk bij de aanvang van deze projecten op opportuniteiten kunnen inspelen. Ook biedt dit tewerkstellingsmogelijkheden en ontplooiingskansen voor ingenieurs en architecten. Hier is een taak weggelegd voor de overheid om het aannemen van een buitenlandse opdracht bij één van de Belgische ondernemingen aantrekkelijker te maken.

De K VIV koos bewust voor het Centraal Station van Antwerpen als locatie en decor van haar thema-avond. Het station is niet alleen een historische spoorwegkathedraal, maar sinds 2000 ook een bouwtechnisch pareltje waar de meest moderne technieken zijn toegepast. Dit maakt het een unieke prestatie op wereldschaal.

De vijf projecten die op 23 oktober worden voorgesteld en de stelling van de K VIV onderbouwen, zijn niet van de minste: de hoogste toren ter wereld in Dubai, een immens conferentiecentrum in China, kunstmatige eilanden in het Midden-Oosten, een busstation in Jamaica en sluizen voor het Panamakanaal in Midden-Amerika zijn de prestigieuze projecten die de revue passeren. Met niet minder dan 600 inschrijvingen blijkt dat de bouwsector en professionals alvast erg geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.


* * * * * * *
Als lid van de pers bent u uitgenodigd om deze uitzonderlijke activiteit bij te wonen. Er is mogelijkheid tot interview met de verantwoordelijken van het K VIV-Jaarthema "Boeiend bouwen voor morgen" en de sprekers van de diverse projecten.

Contact (enkel voor pers)

ir. Hans Romaen
directeur Technologisch Instituut - K VIV
Desguinlei 214
2018 Antwerpen 1
03-260 08 60
0475-83 83 08
directie@ti.kviv.be
www.boeiendbouwenvoormorgen.be - www.ti.kviv.be/buitenland

Bijkomende informatie:

Het K VIV-Jaarthema "Boeiend bouwen voor morgen" (2007) is het 5de Jaarthema van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging. Eerder kwam energie, innovatie, chemie en netwerken aan bod.

De thema-avond 'Belgen bouwen buiten Europa' is de 12de activiteit in 2007. Op de vorige activiteiten, waaronder een thematische voordrachtencyclus, waarbij de maatschappelijke relevantie van de bouwsector duidelijk onderstreept werd, kwamen meer dan 2000 deelnemers af.

Later op het jaar (28 november) wordt in de Koninklijke Militaire School in Brussel een symposium ingericht waar meer dan 100 Vlaamse en Belgische onderzoekers hun nieuwste inzichten en oplossingen zullen voorstellen. Dit in combinatie met de 6de WTCB innovatiedag.

Het themajaar wordt op 13 december afgerond met de voorstelling van het K VIV-standpunt over de bouwsector tijdens het sloteven in de Abdij van Herkenrode (Hasselt), in aanwezigheid van de Vlaamse minister-president en Vlaamse vice-minister-president.

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL