Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070803140

Vragen van de leden Jonker en Van Dijk (beiden CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het demotiveren van meesters op de PABO. (Ingezonden 22 oktober 2007)


1
Deelt u de mening dat met name het curriculum en de perceptie van het curriculum van invloed zijn op de uitval van mannelijke studenten op de Pabo-opleiding? 1), 2)


2
Deelt u de mening dat de uitval van mannelijke studenten op de PABO-opleiding een zorgwekkende ontwikkeling is, zeker gezien het gegeven dat nu al relatief weinig mannen als leraar in het basisonderwijs werken?


3
Deelt u de mening dat in het onderwijs een diversiteitsbeleid moet worden nagestreefd waarin zowel mannen als vrouwen als leerkracht werken omdat dit een meerwaarde heeft voor de ontwikkeling van jonge kinderen en talenten van kinderen breder stimuleert? In hoeverre streeft u dit nu reeds na?


4
Deelt u de mening dat deze feminisering van het beroep van basisschoolleerkracht een onwenselijke ontwikkeling is en meer seksediversiteit bij onderwijsteams beter aansluit bij de maatschappelijk gewenste doorbreking van traditionele rolpatronen?


5
Deelt u de mening dat door de Pabo-opleidingen plannen moeten worden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat minder mannelijke studenten voortijdig uitstromen? Zo ja, op welke manier gaat u dit ondersteunen?


6
Kunt u deze vragen beantwoorden vóór 5 november aanstaande zodat de Kamer deze antwoorden nog kan meennemen in het notaoverleg emancipatie op 7 november aanstaande?

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Bosma (PVV), ingezonden 22 oktober 2007 (vraagnummer 207080307)


1) De Telegraaf, 18 oktober 2007

2) Proefschrift "Diversiteit op de pabo. Sekseverschillen in motivatie, curriculumperceptie en studieresultaten"