Gemeente Rotterdam

Nr. 185
23 oktober 2007

Rotterdam koopt volledige bezit van vastgoedhandelaar Engel

De gemeente Rotterdam heeft overeenstemming bereikt met de Rotterdamse vastgoedhandelaar Cees Engel over de aankoop van zijn volledige bezit. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten deze overeenkomst voorlopig goed te keuren. De aankoop betreft de totale vastgoedportefeuille van Cees Engel, bestaande uit 110 woningen, 2 bedrijfspanden, bedrijfsruimten bij woningen en het terrein van de Nederlandse Staal Industrie (NSI) aan de Keileweg. Ook worden BV's en woningen van diverse zakenrelaties van Cees Engel in deze aankoop meegenomen. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) is blij met de aankoop: "We rekenen in één klap af met een belangrijk deel van de illegale bewoning, hennepplantages en drugshandel in Rotterdam. Dit is een grote winst voor de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad én de veiligheid in de stad."

Met de transactie komt er een einde aan de jarenlange strijd tussen de gemeente en de vastgoedhandelaar over het onderhoud en de bewoning van de betrokken panden. Door de overeenkomst zien de gemeente Rotterdam en Engel wederzijds af van alle lopende procedures. Ook is de afspraak dat Engel vanaf nu geen vastgoed meer mag bezitten en/of exploiteren in de regio Rotterdam-Rijnmond. Daarnaast mag hij zich niet meer bezighouden met hypotheekverlening onroerend goed. Het notariële transport is vastgesteld voor 30 november a.s. Voor deze datum gaat het college nog met de gemeenteraad in debat over de voorgenomen transactie. De voorstellen zijn onder geheimhouding aan de raad voorgelegd. Hierna neemt het college een definitief besluit..Rotterdam betaalt een marktconforme prijs voor het onroerend goed. De aankoopprijs ligt 4,9% boven de officiële taxatiewaarde. Deze marge is verantwoord omdat door de aankoop veel slepende en geldverslindende procedures onmiddellijk kunnen worden stopgezet.

Na aankoop neemt het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam het tijdelijke beheer van de woningen op zich. Hierna worden de woningen doorverkocht aan de Rotterdamse woningcorporaties. Ook worden er woningen doorverkocht aan het project '169 Kluswoningen'. Door deze transacties komt er een einde aan de verloedering en daarmee samenhangende onveiligheid van een groot aantal panden. Rotterdam zet hiermee weer een stap in het op orde krijgen van de bestaande woningvoorraad. noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam