GroenLinks in de Europese Unie

Prioriteiten Straatsburgweek 22 - 25 oktober 2007

Dinsdag

Gebruik van pesticiden, rapporten Klaß, Breijer en Belohorska
Het Europees Parlement stemt over drie verschillende rapporten die gaan over bestrijdingsmiddelen in voedsel. Zo blijkt dat voedsel in de EU te hoge concentraties pesticiden bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Het gaat om bestrijdingsmiddelen die onder andere kankerverwekkend zijn en hormoonverstorend werken of tot onvruchtbaarheid leiden. Kathalijne Buitenweg pleit voor meer en betere controle. De Groenen stellen voor om een pesticidenpaspoort voor voedsel in te voeren. De producent moet dan aangeven welke bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en in welke hoeveelheid. Ook zijn de Groenen tegen het toepassen van pesticiden via spuitinstalaties in de lucht. Dit vanwege de grote onnauwkeurigheid en het risico dat de gifstoffen verwaaien. Bufferzones rondom oppervlaktewater en speelterreinen moeten ook worden ingesteld.

Woensdag

Vermindering uitlaatgassen, rapport Davies
Het Europees Parlement stemt over een voorstel om de CO2-uitstoot van personenauto's en kleine commerciele vervoersmiddelen drastisch te verminderen. Deze zijn namelijk verantwoordelijk voor 19% van de Europese uitstoot van CO2. Het Europees Parlement mengt zich met het initiatiefvoorstel in de discussie over bronbeleid en de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Volgens Kathalijne Buitenweg moet het voorstel niet los worden gezien van de plannen om luchtvervuiling te verminderen. Volgens haar heb je niks aan strenge normen als je de vervuiling bij de bron niet aanpakt, zoals het voorstel beoogt.

Betrekkingen Servië-EU, rapport Kacin
Het Europees Parlement behandelt het rapport Kacin, een aanbeveling aan de Europese Raad over de relaties met Servië. Hierin worden vooral de positieve punten benadrukt. Joost Lagendijk juicht de toenadering tussen de EU en Servië toe. Hij vindt wel dat de EU haar voornaamste voorwaarde, volledige samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal, niet moet verwateren. De kritische uitlatingen van aanklager Carla del Ponte hierover moeten daarom een plaats in het rapport krijgen. Ook moet het Europees Parlement duidelijk maken dat een snelle oplossing voor de kwestie Kosovo, de Servische integratie in de EU zou bevorderen. Veel Europarlementariërs zijn bang dat elk kritisch geluid de Serviërs tegen Europa in het harnas zou kunnen jagen.

Betrekkingen Turkije-EU, verklaringen van de Commissie en de Raad + resolutie Oomen-Ruijten
De Europese Commissie en de Raad leggen een verklaring af over de voortgang van de onderhandelingen met Turkije voor toetreding tot de EU. Op 6 november brengt de Europese Commissie een jaarlijks rapport hierover uit. Het Europees Parlement stemt tevens over de Oomen-Ruijten resolutie, die de Europese Commissie adviseert over de ontwikkelingen in Turkije. De inhoud van het rapport is weinig controversieel, maar zeer waarschijnlijk worden er veel amendementen ingediend die zeer gevoelig liggen. Joost Lagendijk zal zijn collega's ervan proberen te overtuigen de resolutie evenwichtig te houden. Het Europees Parlement moet volgens hem wel reageren op de recente ontwikkelingen in Noord-Irak en de veroordeling van twee journalisten op basis van het beruchte artikel 301 dat de vrijheid van meningsuiting inperkt.

Donderdag

Opiumproductie in Afghanistan, Rapport Cappato
Het Europees Parlement behandelt een aanbeveling aan de Europese Raad om de Afghaanse papaverproductie in te zetten voor het gebruik van opium voor medische doeleinden. Ook moet de Raad serieus werk maken van het ontwikkelen van alternatieven voor de papaverteelt in Afghanistan. Joost Lagendijk staat achter deze aanbevelingen. Verder juicht hij toe dat ook wordt opgeroepen tot verzet tegen het bespuiten van papavervelden, omdat dit onder Afghanen veel kwaad bloed zet.