Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* September

---

Prins Lorenz en Prinses Margriet 24 oktober 2007 bij opening congres Europæ Thesauri

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Lorenz van België en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden zijn woensdag 24 oktober in Museum Catharijneconvent in Utrecht aanwezig bij de opening van het 2de internationale congres van Europæ Thesauri. Prins Lorenz is beschermheer van deze organisatie.

Europæ Thesauri, Internationale Organisatie van Schatkamers en Musea met religieuze kunst, met haar hoofdkwartier in de kathedraal van Luik, is opgericht in 2005. Het is een niet-gouvernementele organisatie die de belangrijkste Europese schatkamers en musea met religieuze kunst verenigt. De organisatie zet zich er voor in het religieuze Europese erfgoed wereldwijd onder de aandacht te brengen.

Tijdens het 2de internationale congres, van 24 tot en met 26 oktober, worden onder meer een gezamenlijke toekomstvisie en de doelen van de verenigde musea besproken en de criteria waaraan een museum moet voldoen om volwaardig lid te kunnen worden van Europæ Thesauri. Daarnaast worden kennis en ervaring uitgewisseld en plannen gemaakt voor reizende tentoonstellingen, educatieve projecten en wetenschappelijke catalogi.

Op dit moment heeft Europæ Thesauri ongeveer 60 leden, met name in West- en Zuid-Europa. De organisatie wil binnen de gehele Europese Unie de topinstellingen op dit gebied met elkaar verbinden. Daarom zijn vertegenwoordigers van musea uit de nieuwe landen van de Unie nadrukkelijk voor dit congres uitgenodigd. Daarnaast nemen musea uit onder andere de Verenigde Staten en Rusland er aan deel.

Museum Catharijneconvent, het nationale museum voor christelijke kunst en cultuur, is gevestigd in een middeleeuws kloostercomplex. De collectie omvat meer dan 70.000 voorwerpen van katholieke en protestantse herkomst.

19 september 2007
© RVD