Technische Universiteit Delft

Ontwerpen van Schepen
door M&C

Intreerede van prof.ir. J.J. Hopman: "Ontwerpen van Schepen - Tussen Kunst en Topsport"

24 oktober 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.ir. J.J. Hopman | Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen

Ontwerpen van Schepen - Tussen Kunst en Topsport Europa heeft haar scheepsbouw met name gericht op het bouwen van complexe specials waarbij vaak een positie in de `eredivisie' wordt ingenomen. Europa heeft deze positie voor een belangrijk deel te danken aan haar kennisvoorsprong, verankert in een dicht netwerk van werven, toeleveranciers en kennisinstituten. Om deze positie te kunnen behouden is het echter van levensbelang te blijven innoveren. Om de concurrentie voor te blijven wordt in Europa dan ook blijvend aandacht besteed aan het steeds verder verbeteren en rationaliseren van de arbeidsintensieve engineerings- en productieprocessen binnen de scheepsbouw.

Daarentegen zijn productinnovaties binnen de scheepsbouw veel moeilijker te realiseren. Daarvoor zijn de ontwikkeltijden vaak te kort, de te bouwen series te klein en de risico's te groot. Daarnaast zijn, door verdergaande rationalisering en de toenemende diversificatie in specialismen, de werven in Europa steeds afhankelijk geworden van derden. Samenwerking in een vroeg stadium van het ontwerpproces is dan ook steeds vaker aan de orde. Een multidisciplinaire ontwerpomgeving vraagt echter om een andere inrichting van het ontwerpproces en waarbij de beschikbare kennis maximaal wordt benut.

De steeds sterker wordende vraag naar duurzamere en veiliger scheepsontwerpen zal de noodzaak tot innoveren in de toekomst alleen nog maar verder versterken. De beschikbaarheid van op `first principles' gebaseerde analysemethoden, in combinatie met steeds krachtiger wordende computers, zal deze behoefte in belangrijke mate ondersteunen.

Laatst gewijzigd: 26 september 2007