LET OP: weergave tekens!

RVD / Kon. Huis nr. 229: Staatsbezoek aan India (2)

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

STAATSBEZOEK AAN INDIA (2)

Zoals gemeld (RVD-bericht 196 d.d. 6 september 2007) brengt Hare Majesteit de Koningin van woensdag 24 oktober tot en met zaterdag 27 oktober een staatsbezoek aan de republiek India. Zij wordt daarbij vergezeld van Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Màxima der Nederlanden. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken begeleidt de Koningin. Na het officiële deel van het bezoek op de eerste dag zal er aandacht zijn voor ecologie, water en microfinanciering, alsook de synergie tussen deze sectoren. Verder is er aandacht voor de economische ontwikkeling van India en de mogelijkheden voor het Nederlands bedrijfsleven.

Het staatsbezoek begint op 24 oktober in de hoofdstad New Delhi, waar de Koningin op het presidentieel paleis ceremonieel welkom wordt geheten met militair eerbetoon. Die dag legt zij een krans bij Raj Ghat, het monument op de plaats waar Mahatma Gandhi is gecremeerd. Hierna zijn ontmoetingen voorzien met hoge regeringsvertegenwoordigers en de leider van de oppositie. De Koningin woont een ronde tafel bijeenkomst bij met topmensen van het Nederlands bedrijfsleven, waar ook minister Van der Hoeven van Economische zaken bij aanwezig is. 's Avonds biedt de President een diner aan in haar paleis. Tijdens het diner houden beide staatshoofden een toespraak.

De tweede dag van het staatsbezoek begint in The Energy and Resources Institute (TERI) met een introductie en discussie over de ecologische ontwikkelingen in India. Daarna wordt de Deepalaya school bezocht waar actief voorlichting wordt gegeven over gezondheid en hygiëne. In de middag is het seminar Water and Microfinance: Exploring Innovative Partnerships, waar de synergie tussen waterbeheer en microfinanciering centraal staat. Hierna is in de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur een ontvangst van de Nederlandse gemeenschap. 's-Avonds biedt de Koningin aan Indiase genodigden een concert aan van het Nederlands Blazers Ensemble.

Na de vlucht naar Bangalore staat de derde dag in het teken van een bezoek aan het trainingcentrum van de non-gouvernementele organisatie Myrada. Hier krijgt de Koningin uitleg over de bijdrage die microfinanciering ten behoeve van - voornamelijk uit vrouwen bestaande - Self Help Groups en Watershed Committees kan leveren aan betere levensomstandigheden, met name een goede lokale waterhuishouding. Lokaal wordt, door middel van waterbergingen (watersheds) regenwater opgevangen, erosie voorkomen en het grondwater aangevuld. Daarna wordt het nabij gelegen dorp Srinivasnagar bezocht. Die middag ontvangt de Koningin in Bangalore de Nederlandse gemeenschap. 's-Avonds biedt de gouverneur van de deelstaat Karnataka, waarvan Bangalore de hoofdstad is, een diner aan.

Op de laatste dag van het staatsbezoek gaat de Koningin in Bangalore naar de stedelijke microfinancieringsorganisatie Ujjivan, die armoedebestrijding nastreeft op commerciële basis. Als laatste onderdeel van het bezoek spreekt de Koningin met de leiders ('goeroe's') van vier Indiase 'revoluties', die op hun respectievelijke werkterreinen bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van India: de groene revolutie (landbouw), de witte revolutie (melkproductie), de blauwe revolutie (ruimtevaartprogramma) en de grijze revolutie (informatietechnologie).

Noot voor redacties (