Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 235

datum: 12 oktober 2007

Containers van de straat voor een veilige en mooie binnenstad

In opdracht van de gemeente gaat ROVA vanaf 24 oktober in hotspot binnenstad starten met extra controles op het naleven van de aanbiedingsregels voor huishoudelijk afval. Dit om overlast en vervuiling in de binnenstad te voorkomen. Zo worden bijvoorbeeld minicontainers en afvalemmers, die op de dag van inzameling om 20.00 uur nog op de openbare weg staan, ingenomen door ROVA.

Regels en adviezen voor het aanbieden van afval

- Afval mag alleen via een daartoe verstrekt inzamelmiddel worden aangeboden. In de binnenstad zijn voor het afval grijze minicontainers en een afvalemmer (een zgn. 'city-bin') beschikbaar.
- Minicontainers/afvalemmers mogen alleen op de dag van inzameling voor 07.30 uur aan de weg gezet worden.
- Na het legen moeten de minicontainers/afvalemmers zo spoedig mogelijk van de openbare weg verwijderd worden, d.w.z. op de dag van de inzameling, vóór 20.00 uur.
- De minicontainer/afvalemmer moet op eigen erf staan, bij voorkeur niet direct zichtbaar vanaf de openbare weg. Als dit niet mogelijk is, moet hij inpandig worden geplaatst.
- De container/emmer moet op de dag van inzameling met gesloten deksel aan de weg gezet worden.
- Het is niet toegestaan om afval op of naast de minicontainer/afvalemmer te plaatsen.

De aanbiedingsregels zijn door het college opgesteld (en wettelijk vastgelegd in de gemeentelijke Afvalstoffenverordening en het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening) en ze zijn te vinden op www.amersfoort.nl. Bewoners in de binnenstad zijn middels een brief van de gemeente op de hoogte gesteld van deze aanbiedingsregels en over de extra controles op naleving ervan.

Controle en inname minicontainers/afvalemmers

ROVA controleert niet alleen of de regels worden nageleefd, maar ook of minicontainers en afvalemmers buiten de ophaaldagen op het eigen erf geplaatst zijn. Indien een minicontainer vanwege ruimtegebrek niet op het eigen erf geplaatst kan worden, is het mogelijk bij de klantenservice van ROVA ter vervanging van de minicontainer, een afvalemmer aan te vragen. Ingenomen minicontainers en/of afvalemmers kunnen bij ROVA, tegen betaling van 65 euro per stuk, worden teruggekregen.

Vragen over afval
Jaarlijks verspreiden ROVA en de gemeente de afvalkalender. Hierop staat aangegeven op welke dagen het afval wordt opgehaald. Meer informatie over het aanbieden maar ook over het voorkomen en scheiden van afval vindt u in de afvalwijzer van ROVA. Gratis aan te vragen bij de klantenservice van ROVA op telefoonnummer 422 85 00 of via e-mail klantenserviceamersfoort@rova.nl.

Informatie:
· Herman Wiersema, communicatieadviseur Strategie & Communicatie Concernstaf, telefoon 033 469 43 63 / 06 52 53 55 41 of e-mail h.wiersema@amersfoort.nl (ma t/m vr) · Wendy te Velde, communicatieadviseur Veilig Amersfoort, telefoon 033 469 48 61 / 06 25 48 19 81 of e-mail wb.tevelde@amersfoort.nl (ma t/m do)