Date : 16 October 2007

Persuitnodiging - Internationaal colloquium (24/10) Internationaal colloquium: De toekomstige betaalbaarheid van de pensioenen.

"De mogelijkheden zijn er, het komt er op aan ze te willen gebruiken." (Prof. Herman Deleeck)

Journalisten kunnen zich nog steeds inschrijven om het internationale colloquium van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) bij te wonen. Tijdens de lunch zal er een persmeeting georganiseerd worden, waarbij de aanwezige pers de kans krijgt om een interview af te nemen met de internationale gastsprekers, de moderatoren en de verantwoordelijken van de RVP.

Als slotevenement van de viering '40 jaar werknemerspensioen, 20 jaar Rijksdienst voor Pensioenen' wordt in de Zuidertoren op woensdag 24 oktober een internationaal colloquium georganiseerd. Met dit colloquium wil de RVP het debat over de betaalbaarheid van de toekomstige pensioenen onderbouwen.

In de voormiddag is het vooral de bedoeling een blik te werpen op hoe andere EU-lidstaten de pensioenproblematiek aanpakken. Zo zal de Zweed Ole Settergren de Zweedse pensioenhervorming evalueren. De Duitser Jürgen Meierkord neemt o.m. de verhoging van de pensioenleeftijd in Duitsland onder de loep. Ook de Fransman Guillaume Filhon blikt terug en vooruit op de wijzigingen in het Franse pensioenlandschap. Het geheel wordt aaneengebreid door Franz Terwey, Directeur van het European Social Insurance Platform (http://www.esip.org/).

In de namiddag vinden twee Belgische debatten plaats. Het eerste debat gaat tussen de sociale gesprekspartners (deelnemers in bijlage) en peilt naar de sociale prioriteiten en de middelen om het wettelijke pensioen op een aanvaardbaar niveau te handhaven. Het tweede debat is duidelijk politiek getint. Kunnen de vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen (deelnemers in bijlage) een consensus bereiken over de middelen die moeten worden ingezet voor de vrijwaring van de toekomstige pensioenen? Beide debatten staan onder leiding van Anne De Baetzelier.

Persmeeting en interviews

Tijdens de middagpauze (12u30 tot 14u) zal er een persmeeting georganiseerd worden, waarbij de aanwezige pers de kans krijgt om een interview af te nemen met de internationale gastsprekers, de moderatoren en de verantwoordelijken van de RVP.

Geïnteresseerde journalisten kunnen zich inschrijven bij de heer Vik Beullens.

Contactgegevens voor de pers (