Protestantse Kerk in Nederland


Babylonberaad over Afghanistan

wo 24 oktober 2007, 13:30 uur - 16:45 uur
Op 24 oktober a.s. organiseert Oecumenisch Gesprekscentrum Babylon een beraad over het thema: "Verantwoordelijkheid voor Afghanistan: welke, aan wie en hoe?".

In het beraad, dat zal worden geleid door Jan Peters (arabist en vice-voorzitter van Pax Christi Nederland) zullen de volgende dilemmas aan de orde komen:

- hoe neem je je verantwoordelijkheid in een situatie waarin je dat, buiten je schuld, feitelijk niet kunt?

- welke hearts and minds win je eigenlijk door de missie het karakter te geven van een wederopbouwmissie: die van de Afghaanse of van de Nederlandse bevolking?

- is die Dutch approach waarin we ontwikkeling, diplomatie en veiligheid proberen te combineren inderdaad zo heilzaam of is het alleen een kwestie van een betere verhouding tussen de onderdelen zien te vinden?

- wat doe je met de operatie volgens het huidige mandaat feitelijk de Afghaanse bevolking maar ook je eigen militairen aan?

De Babylonmethode
Bij dit gesprek wordt de Babylonmethode toegepast. Deze is ontwikkeld binnen het Oecumenisch Gesprekscentrum Babylon. Belangrijkste onderdeel daarvan: niet een uitspraak beoordelen of wellicht zelfs veroordelen, maar vooral proberen de persoon die de uitspraak doet te begrijpen. Waarom zegt zij of hij dit? Wat steekt er achter aan opvattingen en meningen? En wat kan ik daar van leren? Met de Babylonmethode zijn in de afgelopen jaren goede ervaringen opgedaan.

Lokatie en opgave
Het beraad vindt plaats van 13.30-16.45 uur in het Landelijk Dienstencentrum van de PKN. Adres: Joseph Haydnlaan 2a in Utrecht.

Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos. U wordt verocht zich op te geven via g.idema@oecumenischgesprekscentrum.nl.

Dat heeft twee redenen, namelijk:
a. Er is plaats voor maximaal 30 mensen
b. U krijgt voor de bijeenkomst nog een routebeschrijving, een voorlopige deelnemerslijst en een syllabus toegestuurd. Opgave graag uiterlijk 19 oktober.