Politie Limburg-Zuid

Gezamenlijk Persbericht Hogeschool Zuyd en Politie Limburg Zuid

Hogeschool Zuyd eerste 'kopopleiding' digitale beveiligers en speurders Nederland

Prof. dr. Monica den Boer, voorzitter conferentie ENFSC 2007: 'Hopelijk leidt unieke samenwerking in Limburg tot betere bescherming van consumenten - ook van kinderen - tegen internetrisico's en tot nieuwe initiatieven elders'

Heerlen, 18 oktober 2007 - Politie Limburg Zuid en Hogeschool Zuyd starten gezamenlijk een voor Nederland uniek initiatief om dit najaar de leerlingen van groep 8 van een honderdtal basisscholen in Limburg spelenderwijs alert te maken voor risico's die zij kunnen lopen op internet. Komende week werken kinderen van basisscholen (o.a. uit Amersfoort) mee aan een workshop door Drew Ann Wake, de Canadese bedenkster van het succesvolle speelleer programma Mirror Image. Deze workshop wordt gehouden tijdens de internationale "European Network Forensic and Security Conference" (ENFSC 2007) die van 24 tot en met 26 oktober wordt gehouden in de Hogeschool Zuyd te Heerlen. Vooral wordt aandacht besteedt aan recente ontwikkelingen op het gebied van netwerkbeveiliging en digitaal forensisch onderzoek, op juridische aspecten daarvan en op de maatschappelijke bewustwording. Er werkt een aantal specialisten van wereldtopniveau mee aan de conferentie die wordt voorgezeten door prof. dr. Monica den Boer van de Politie Academie en bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Plaatsvervangend korpschef Walter van Haaren van de Politie Limburg-Zuid: "Ook in onze regio komen steeds meer slachtoffertjes van internet voor. Daarom geven wij volle medewerking aan deze acties."

Nieuwe opleiding voorziet in grote behoefte
De organisatie van de conferentie over uiterst actuele thema's als beveiliging van netwerken, het traceren van computercriminaliteit en de wettelijke aspecten daarvan, is er in geslaagd een aantal specialisten naar Heerlen te halen die tot de wereldtop horen. "Het gaat bovendien om onderwerpen die de aandacht vragen van ons allen. Vandaar dat de belangstelling groot is voor deze conferentie", zegt drs. Frits Simon, directeur faculteit ICT Hogeschool Zuyd. De conferentie is georganiseerd bij gelegenheid van de start van de nieuwe internationale afstudeermogelijkheid op het gebied van computerbeveiliging en digitaal forensisch onderzoek "Network Forensic Research" aan de faculteit ICT van Hogeschool Zuyd in samenwerking met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Zuid-Limburg. Daarin werken Politie Limburg Zuid en Hogeschool Zuyd o.a. samen met bedrijven en met de Kamer van Koophandel Limburg. Het is de eerste specialistische "kopopleiding" op dit niveau na de drie jaar durende HBO-studie Netwerk Infrastructuur Design in Nederland. De behoefte aan deze specialisten is enorm. Gezien het grote belang van beveiligingstechnologieën en methoden om digitaal forensisch onderzoek te doen, wil Hogeschool Zuyd samen met Politie Limburg Zuid en met ondersteuning door een groot aantal ondernemingen, organisaties en regionale overheden elk jaar een dergelijke conferentie organiseren.

Kinderen spelenderwijs alert maken
De openingssessie op woensdag 24 oktober is vooral gericht op het onder de aandacht brengen van de risico's die internet specifiek oplevert voor kinderen bij ouders, opvoeders, leerkrachten en politiek. Aan dit programmaonderdeel werken ondermeer mee: Bamber Delver, Stichting de Kinderconsument, en Arda Gerkens, Tweede Kamerlid voor de SP. "Kinderen begeven zich in toenemende mate op jonge leeftijd op het internet en zijn door hun onschuld extra kwetsbaar", zegt Eric Loermans, expert digitale recherche bij de politie Zuid-Nederland. "We hopen dat speelleer programma's als Mirror Image ook in andere regio's wordt ingezet om, net als bij het gewone verkeersonderricht, kinderen op jonge leeftijd spelenderwijs alert te maken op de risico's van de elektronische snelweg".

Overigens kunnen kinderen van ongeveer 11 jaar die belangstelling hebben voor het programma Mirror Image zich nog opgeven om met dit speelleer programma kennis te maken in de Hogeschool Zuyd te Heerlen tijdens de conferentie. Natuurlijk zijn ook ouders daarbij van harte welkom. Aanmelden kan via: ikspeelgraagmee@live.nl. Nadere details hierover is te vinden op de conferentiesite: www.enfsc2007.com.

Informatie over overige hoofdthema's van de conferentie

Nieuw Scandinavisch systeem maakt internetbankieren veiliger, maar minder klantvriendelijk "De ervaringen van een aantal banken in Noorwegen en Zweden met ons nieuwe real-time bewakingssysteem voor bankrekeningen zijn zo positief, dat wij ervan overtuigd zijn dat veel meer banken, ook in Nederland, hierop zullen overstappen omdat internetbankieren er aanzienlijk veiliger op wordt", zegt Robert Ståhlbrand, één van de sprekers op de conferentie, van het Scandinavische digitale beveiligingsbedrijf Secode, dat ook een vestiging in Nederland heeft.

Steeds vaker komen berichten naar buiten over fraude, geplunderde bankrekeningen en phishing: e-mails waarin iemands creditcard- of bankgegevens probeert te ontfutselen. Recente gegevens van Symantec bevestigen hoe snel deze vorm van cybercriminaliteit professionaliseert en toeneemt. Volgens Robert Ståhlbrand is dit probleem niet helmaal nieuw, maar hebben banken ze tot voor kort steeds binnenskamers opgelost; bang voor imagoschade. Hij ziet een verschuiving in de wijze waarop criminelen banken via internet proberen te kraken. "Tien jaar geleden probeerde men toegang te krijgen tot het back-end systeem van de banken. De laatste twee jaar zie je dat ze vooral via de klant proberen geld van bankrekeningen af te boeken. De nieuwe software speurt naar 'vreemd' gedrag bij internetbankieren; bijvoorbeeld als kort na elkaar van twee ver van elkaar verwijderde locaties wordt ingelogd. Op dat moment gaat een signaal naar de bank die meteen de bankrekening kan blokkeren. "Dat het systeem meer actie vraagt van de consument en van de bank - en dus iets minder klantvriendelijk is - komt de veiligheid van internetbankieren aanzienlijk ten goede. En dus worden de financiële risico's van fraude voor de banken fors verkleind. Er zullen echt stappen moeten worden gezet door de banken in de wedloop om internetbankieren voldoende veilig te houden", aldus Ståhlbrand.

"Medewerker én USB-sticks achilleshiel van informatiebeveiliging" "Zoekgeraakte USB-sticks en lekken in een organisatie zelf zijn de twee meest voorkomende manieren waarop bedrijfsinformatie in verkeerde handen valt. Bedrijven proberen zich daar tegen te wapenen, maar vooral het MKB is zich nog onvoldoende bewust van zowel de risico's als beveiligingsmogelijkheden", zegt Roland Vergeer van FOX-IT, het eerste digitale forensisch onderzoeksbureau in de Benelux,. "Veel organisaties en vooral door het MKB besteden onvoldoende aandacht aan het monitoren van hun netwerk aan de binnenzijde. De meeste houden alleen de buitenkant in de gaten om te zien of hackers het netwerk aanvallen". Roland Vergeer vindt dit een gemiste kans. "Je kunt vrij eenvoudig zien wanneer iemand meer data naar zich toe haalt dan gebruikelijk is in zijn functie. Op zo'n moment moet er een waarschuwing gaan naar de security". Dit hoeft niet altijd kwaadwilligheid te zijn. Ook een Trojaans paard op een netwerk kan dat veroorzaken". Roland Vergeer is voorstander van deze fijnmazige monitoring, met in achtneming van de privacyrichtlijnen.

Tijdens het congres presenteert FOX-IT software voor digitaal forensisch onderzoek: Replay. Met deze softwaretool is het mogelijk het surfgedrag van iemand achteraf te reconstrueren. Roland Vergeer: "Met onze tool is het net alsof je over de schouder van de verdachte mee kijkt tijdens zijn activiteiten op internet. Je ziet niet alleen waar hij naar toe surft, maar je ziet ook welke films bijvoorbeeld speciale aandacht trekken." Volgens Vergeer biedt het Nederlandse FOX-IT hiermee een uniek onderzoeksinstrument in de wereld, omdat nog geen ander programma in staat is iemands digitale sporen op internet zo te reconstrueren. Deze software kan ook een belangrijke rol spelen bij digitaal rechercheonderzoek. De sterke groei van internet stelt namelijk ook de politie, rechters, juristen en de wetgever voor nieuwe uitdagingen. Forensisch onderzoek speelt zich steeds vaker in de digitale wereld af.

"Duizenden beveiligingscamera's door het hele land nemen miljoenen beelden op. Maar hoe vind je nu dat ene belangrijke beeld waar je naar zoekt? Het wissen van data op een harde schijf heeft weinig zin. Er blijven praktisch altijd digitale sporen achter. Maar hoe vind je die? Hoe zoek je in miljarden bytes aan data naar die paar gegevens die een crimineel onderzoek kunnen afronden? Je ziet steeds vaker een combinatie van ouderwets politieonderzoek én digitale recherche", zegt Eric Loermans, hoofdinspecteur bij de High Tech Crime Unit van de politie in Zuid-Nederland. Daarmee onderstreept hij het belang van nieuwe mogelijkheden van digitaal forensisch onderzoek, een van de hoofdthema's tijdens de European Network Forensic and Security Conference 2007.


- einde bericht -