Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 22 oktober 2007

Finale verkiezing jongerenvertegenwoordiger naar de VN Wie gaat er naar New York, Jiska, Wouter of Elena?

Tijdens de Nacht van de Verenigde Naties, op woensdag 24 oktober 2007 in de Melkweg in Amsterdam, strijden drie jongeren in de finale om de felbegeerde functie van jongerenvertegenwoordiger naar de VN. De drie finalisten Jiska, Wouter en Elena gaan op de avond met elkaar in debat over internationale onderwerpen. De bezoekers van de Nacht kunnen met hun entreebewijs een stem uitbrengen. Vanaf woensdagmiddag 12.00 uur kan er al op de finalisten gestemd worden via sms en via www.dewereldvandevn.nl. De verkiezing wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad in samenwerking met NCDO.

Programma
De Nacht van de VN in de Melkweg in Amsterdam draait om de Verenigde Naties, entertainment en interessante debatten, maar voor Jiska, Wouter en Elena gaat het vooral om de finale van de verkiezing jongerenvertegenwoordiger naar de VN 2008. Tijdens een korte introductie om 19.00 uur kan men kennismaken met de drie finalisten van de verkiezing. Om 19.30 uur breekt voor Jiska, Wouter en Elena het moment aan om zich van hun beste kant te laten zien tijdens het grote finale-debat. Dan is het wachten op de uitslag die rond 23.00 uur bekend wordt gemaakt.

De finalisten
De afgelopen drie weken voerden zes kandidaten in tweetallen campagne. Elke week bleef er één iemand over. Nu moeten ze zich gaan bewijzen tijdens de finale. De eerste finalist is Jiska Jacobs. Deze 21-jarige studente 'Arts and Economics' uit Utrecht wil alle millenniumdoelen meer bekend maken bij jongeren (www.jiskanaardevn.nl). De tweede finalist is de Wageningse student Wouter Thiebou, 23 jaar. Hij is bijna klaar met de Master 'Internationale ontwikkelingsstudies' aan de universiteit Wageningen en concentreert zich in zijn campagne op schoon drinkwater voor iedereen (www.wouternaardevn.nl). De derde finalist is de 19-jarige studente geschiedenis Elena Saputo uit Utrecht. Elena wil jongeren in Nederland laten meedenken over internationale problemen en hun mening bij de VN laten horen. (www.elenanaardevn.blogspot.com )

De Nacht van de VN
De Nacht van de VN laat zien dat de wereld van de Verenigde Naties meer is dan alleen het hoofdkantoor in New York. De VN stuurt vredesmachten naar (post-)conflictgebieden, zet zich in voor de handhaving van mensenrechten in bijvoorbeeld China en heeft allerlei campagnes en projecten lopen om de realisering van de millenniumdoelen dichterbij te brengen. Tijdens de Nacht van de VN praten 2000 bezoekers over de invloed van de VN op de internationale agenda en de rol die politici, academici, journalisten, professionals uit het bedrijfsleven, NGO's en vooral jongeren daarbij kunnen spelen. In het gevarieerde programma komen verschillende thema's aan bod. Op het programma staat o.a. een gesprek tussen Johan Olav Koss en minister Bert Koenders, het 3FM Serious Politics-debat over Afghanistan en een optreden van C-Mon en Kypski.

De verkiezing wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad en NCDO. De Nationale Jeugdraad is de landelijke koepel van jongerenorganisaties. De Jeugdraad wil dat jongeren van 12 tot 30 jaar kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. Het NCDO betrekt mensen in Nederland bij internationale samenwerking en ondersteunt hen met informatie, subsidie en adviezen. De millenniumdoelen zijn hierbij de leidraad voor alle activiteiten.

Voor meer informatie: www.dewereldvandevn.nl, www.jeugdraad.nl Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht