Gemeente Hilversum

Gemeente wil 78 nieuwe eiken op begraafplaats

23 oktober 2007
Bijna tachtig Amerikaanse eiken op de Noorderbegraafplaats zijn er zo slecht aan toe dat ze gekapt moeten worden. De gemeente wil daar eind november mee beginnen. Aansluitend worden er nieuwe eiken op dezelfde plekken geplant, zodat de door bouwmeester Dudok ontworpen uniforme laanstructuur behouden kan blijven.

De Noorderbegraafplaats van de gemeente Hilversum is ontworpen door architect Dudok. De bomenstructuur op deze begraafplaats is een belangrijke drager van dit ontwerp. Langs de hoofdpaden zijn Amerikaanse eiken geplant. Deze zijn nu uitgegroeid tot monumentale bomen.

De afgelopen jaren is de vitaliteit van deze bomen sterk teruggelopen. Door de verminderde vitaliteit en daarmee ook de verminderde stabiliteit moest er al een aantal van de Amerikaanse eiken gekapt worden. De overige Amerikaanse eiken (78 stuks) zijn een paar jaar geleden gesnoeid waarbij dode takken en takken die dreigden uit te breken, zijn verwijderd.

Gebleken is nu dat de vitaliteit van de bomen verder is verminderd en er weer veel dood hout in de kronen zit. Het risico dat takken uit de kronen breken is toegenomen. Voor de bezoekers van de begraafplaats zal hierdoor een gevaarlijke situatie gaan ontstaan. Tevens beschadigen de graven door het uitbreken van grote takken. Overwogen is of nogmaals dode en slechte takken weg genomen moeten worden zodat de bomen nog een aantal jaar kunnen blijven. Het snoeien van de bomen is kostbaar mede omdat het hoge bomen betreft waarvoor een hoogwerker ingehuurd moet worden. Tevens is gebleken dat binnen een te korte tijd de onveilige situatie terugkeert. Met de snoei van de bomen zal ook de levensduur van de bomen niet verlengd worden. Op een enkele boom na hebben alle bomen een teruglopende vitaliteit. Daarom is besloten alle 78 bomen in één keer te kappen en nieuwe bomen op dezelfde locatie terug te planten. Met het kappen van alle bomen en het in één keer terugplanten van nieuwe bomen is het mogelijk vanaf het begin een uniforme laanstructuur op te bouwen. Bij het planten wordt er voor gezorgd dat de bomen in goede grond komen zodat de bomen een goede uitgangssituatie hebben om uit te kunnen groeien tot monumentale bomen.

De aanvraag van de kapvergunning is inmiddels gepubliceerd. Dat betekent dat er nog tot 23 november 2007 bezwaar kan worden gemaakt. Als er geen bezwaren zijn, beginnen de werkzaamheden op de Noorderbegraafplaats eind november.