Gemeente Hilversum

Dynamische afsluitingen met ADSL

23 oktober 2007
Er wordt hard gewerkt om de dynamische afsluitingen rond het Hilversumse centrumgebied voor 15 november te vervangen. De nieuwe beweegbare palen worden voorzien van Korte Afstand Radio (KAR). Bussen en auto's van hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulancevervoer, die met KAR zijn uitgerust kunnen daarna vanuit hun voertuigen de palen bedienen.

De negen oude dynamische afsluitingen werden indertijd geïnstalleerd om in het centrum vreemd verkeer te weren. Deze oude palen konden echter niet worden uitgebreid met KAR. Omdat het oude systeem vrijwel was afgeschreven, werd naar nieuwe oplossingen gezocht.

De nieuwe beweegbare palen zijn zichtbaarder en veiliger. Ze hebben twee rode reflecterende strepen met led-verlichting. Beweegbare palen en de palen eromheen zijn van roestvrijstaal. Naast de beweegbare palen komt een zogenaamd regellicht. Een soort verkeerslicht dat òf rood òf oranje laat zien, zodat automobilisten altijd gewaarschuwd worden. Er is met opzet geen groen licht toegevoegd, want dat zou bijvoorbeeld bij de dynamische afsluiting tegenover het postkantoor suggereren dat auto's die van de Kerkbrink komen voorrang hebben op de binnenring.

De nieuwe beweegbare palen krijgen een aansluiting op het riool, zodat ze ook bij hevige regenbuien functioneren. Verder zijn ze via ADSL verbonden met een gemeentelijke computer, zodat de gemeente in een noodsituatie een of meer palen met één druk op de knop in het wegdek kan laten zinken.

Het is de bedoeling dat de nieuwe dynamische afsluitingen op 15 november klaar zijn. De gemeente heeft immers met de ondernemers afgesproken dat er na die datum tot de jaarwisseling geen wegwerkzaamheden plaatsvinden in het centrum, die het winkelend publiek belemmeren.