Gemeente Schiedam


Oktober

Gemeente geeft ontheffingen voor verbranden kerstbomen

24 oktober 2007

Aanmelden kan tot en met eind oktober

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat alweer gedacht wordt aan het organiseren van activiteiten rond oud en nieuw. Zo is het in een aantal wijken traditie om tussen kerst en nieuwjaar kerstbomen te verzamelen, zodat tijdens de jaarwisseling een groot vreugdevuur kan worden ontstoken. Vorig jaar is gekozen voor een aanpak, waarbij vreugdevuren werden toegestaan, maar waarbij wel goede afspraken werden gemaakt met diegenen die zich daarvoor inzetten. Zowel wijkbewoners als de gemeente kijken met tevredenheid terug op een jaarwisseling, die verliep zonder noemenswaardige problemen. Daarom wordt dit jaar op dezelfde wijze te werk gegaan.

In de kerstvakantie trekken veel jongeren erop uit om zoveel mogelijk kerstbomen bij elkaar te sprokkelen. Veel mensen beleven plezier aan deze kerstbomenjacht en het resultaat in de vorm van een vreugdevuur mag er vaak ook zijn. De gemeente vindt dit soort initiatieven uit de wijken op zich een goede zaak. Om één en ander in goede banen te leiden, moeten er wel goede afspraken gemaakt worden over wat wel en niet kan en mag. Kort gezegd komt de aanpak erop neer, dat met een ontheffing en onder heldere voorwaarden per wijk op één plaats kerstbomen mogen worden verbrand.

Stookplaatsen
De plaatsen waar mag worden gestookt zijn zo gekozen, dat ze ver genoeg afliggen van huizen en bedrijven, zodat de branden geen gevaar opleveren voor mensen en gebouwen. Op de stookplaatsen mogen uitsluitend kerstbomen worden verbrand. Het gebruik van bijvoorbeeld autobanden en sloophout is dus niet toegestaan. Het verzamelen van kerstbomen moet op een manier gebeuren, die zo min mogelijk overlast tot gevolg heeft en mag pas beginnen ná Tweede Kerstdag. Verder mag de kerstbomenjacht niet uitmonden in roof: de bomen mogen alleen op een eerlijke manier worden verzameld.

Ontheffing
Wie kerstbomen wil verzamelen en verbranden moet hiervoor een ontheffing aanvragen. Zonder ontheffing mag dus niet worden begonnen met het verzamelen. Per wijk wordt één ontheffing op naam uitgegeven. Degene die de ontheffing krijgt, wordt verantwoordelijk voor het probleemloze verloop van de kerstbomenjacht. Als er voor een locatie meer aanmeldingen zijn, zal door het gemeentebestuur een keuze worden gemaakt. Door met de juiste mensen goede afspraken te maken, denkt de gemeente indien nodig gerichter te kunnen optreden tegen mensen die zich niet aan de spelregels houden. De vergunninghouder mag overigens ook op ondersteuning van de gemeente en de politie rekenen, mocht daar aanleiding voor zijn.

Aanvragen
Wie in aanmerking wil komen voor het verkrijgen van een ontheffing om kerstbomen te verzamelen en te verbranden, moet dat voor 1 november a.s. laten weten. Dit kan door langs te komen in de Stadswinkel of telefonisch contact op te nemen met de afdeling Veiligheid van de gemeente Schiedam: de heer Zeebregts, telefoon 010-246 5848 of de heer Caris, telefoon 010-246 5814.