Gemeente Duiven


Programmabegroting 2008-2011, deel 1: wat gaan we in 2008 doen?


---

De begroting voor de periode 2008 - 2011 is weer klaar. In dit artikel nemen we u in vogelvlucht mee door de belangrijkste ontwikkelingen en activiteiten die het college voor 2008 in de begroting heeft opgenomen.

De begroting bestaat in feite uit twee delen; een inhoudelijk deel en een financieel deel. Dit eerste artikel gaat dan ook over het inhoudelijke deel, de zogenaamde Programma's. Daarin staan de hoofdlijnen en uitgangspunten van het gemeentelijk beleid. In het tweede deel, de zogenaamde Paragrafen, komen alle aanverwante financiële onderwerpen aan de orde. Denkt u hierbij aan bedrijfsvoering, lokale belastingen, leges, grondbeleid et cetera. Over dit tweede deel leest u volgende week meer op deze plaats in de krant.

Voor de duidelijkheid: dit artikel gaat over de voorstellen van ons college. De begroting wordt nog door de raad vastgesteld. Op maandag
12 november aanstaande vergadert de gemeenteraad over het voorstel van het college van B&W voor de Programmabegroting 2008-2011. Deze vergadering is openbaar en begint om 15.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

Inleiding:

foto college gemeente Duiven College
De begroting 2008-2011 heeft van ons college het motto duurzaam, sociaal en respectvol meegekregen. Duurzaam, omdat de wereld ook voor de volgende generaties leefbaar moet blijven. Sociaal, omdat aandacht nodig is voor meer samenhang en voor mensen die het niet alleen redden. Respectvol, omdat ieders inbreng waardevol is.

Financiële positie
De financiële positie van de gemeente Duiven was in de afgelopen jaren goed. Dit zal waarschijnlijk de komende jaren redelijk tot goed blijven. Zoals elk jaar moet hierbij wel de kanttekening gemaakt worden dat we afhankelijk zijn van de hoogte van de rijksuitkering. Maar vooralsnog stemt de aantrekkende economie optimistisch.

Belastingdruk
Na een daling van de belastingdruk in 2006 met 15%, steeg deze licht in 2007 met 3,6%. In de begroting 2008 wordt een belastingverhoging voorzien van 4,2%. Voornaamste oorzaak hiervan zijn de hogere rioolkosten en de verhoging van de ozb. De reden van de extra ozb-stijging is dat het college financiële ruimte willen creëren om op termijn nieuw beleid te realiseren. Voorbeelden zijn de nieuwe sporthal en het wijkhuis van Droo. Concreet betekent dit dat een gemiddeld huishouden in 2008 EUR 24 meer gemeentelijke belastingen gaat betalen.

» Wat gaan we in 2008 doen?