Gemeente Beuningen


Stoken van snoeiafval
Het is niet toegestaan om afval en snoeihout te verbranden. In bepaalde gevallen kan de gemeente wel ontheffing verlenen.

Ontheffing
In drie gevallen kan het college van B&W ontheffing verlenen:

Als het snoeiafval besmet is met ziekte en verbranden noodzakelijk is voor een effectieve en efficiënte bestrijding van de ziekte.

Als het gaat om een kampvuur van bijv. de plaatselijke scouting.

Als het snoeiafval afkomstig is van traditionele erfbeplanting of cultuurlandschappen. Bij dit laatste punt kan gedacht worden aan knotwilgen, meidoornhagen en hoogstamfruitbomen.

In alle andere gevallen wordt geen ontheffing verleend. Twijfelt u of u voor een ontheffing in aanmerking komt? Kijk dan onder Digitaal loket > Formulieren vindt u een handig wel-niet schema waarin de regels zijn verwerkt.

Procedure
Om snoeiafval te mogen verbranden moet u dus een ontheffing aanvragen. Dit gaat als volgt:

Vul het formulier `Aanvraag ontheffing verbod vuur stoken' in en stuur dit naar de gemeente. Dit formulier kunt u vinden onder Digitaal loket >. Formulieren U kunt het formulier ook telefonisch aanvragen of afhalen bij de publieksbalie.

Binnen twee weken krijgt u schriftelijk bericht van de gemeente of uw aanvraag wel of niet gehonoreerd is.

De legeskosten voor de aanvraag zijn EUR 15,40. Deze betaald u achteraf, ook als uw aanvraag niet gehonoreerd is. Daar komt nog EUR
1,35 aan verzendkosten bij.

Goedkopere alternatieven

U kunt het snoeiafval inleveren bij de Dar in Nijmegen. Dit kost EUR
1,- per ¼ m3.

De Dar kan het snoeiafval ook bij u ophalen. U betaalt dan EUR 5,- voorrijkosten en EUR 0,04 per kilo snoeiafval. Het aanbieden is gratis als u gebruik maakt van de eenmalige gratis ophaalronde voor grof afval.

Kleine takjes kunnen in het compostvat. Deze is gratis te verkrijgen bij de gemeentewerf.

Klein snoeiafval kan ook gewoon in de gft-container of gft-zak.