GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Lagendijk: EU moet druk uitoefenen op de Koerdische regionale regering in Irak

Straatsburg, 24 oktober 2007 - Vandaag bespreekt het Europees Parlement een resolutie over de voortgang van de Turkse aanpassingen voor de EU. Ook leggen de Europese Commissie en de Raad een verklaring af over de ontwikkelingen in Turkije. De discussie zal gedomineerd worden door de recente ontwikkelingen in Noord-Irak.

Volgens GroenLinks-europarlementariƫr Joost Lagendijk (voorzitter Turkije-EU delegatie) moet Turkije afzien van een grootschalig militair optreden in Irak. "Grootschalige militaire acties kunnen geen einde maken aan de Turkse strijd met de PKK. Deze acties brengen alleen maar militaire en diplomatieke problemen met zich mee. Bovendien maken deze operaties het oplossen van het Koerdische probleem in Turkije alleen maar moeilijker."

Tegelijkertijd vindt Lagendijk dat de Europese Unie druk moet uitoefenen op de Koerdische Regionale Regering in Irak. "Deze regering moet voorkomen dat Irak als uitvalsbasis voor de PKK wordt gebruikt. Het is goed dat de Turkse regering nu samenwerking zoekt met de Amerikanen en de Iraakse Koerden om een einde te maken aan de terreur van de PKK."

Lagendijk veroordeelt de aanvallen van de PKK van de afgelopen weken ten sterkste. "Die aanvallen lijken erop gericht het Turkse leger Irak binnen te lokken en daarmee voor langere tijd een oplossing voor het Koerdische probleem onmogelijk te maken. Kennelijk wil de PKK met deze strategie doelbewust een effectief optreden van de Koerdische partij DTP in het Turkse parlement onmogelijk maken," aldus Lagendijk.


---------------------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa