Gemeente Edam-Volendam

Hoe gezond zijn 0 tot en met 11 jarigen?

groepsfoto kinderen persbericht ggdzw.jpg

Gebruiken kinderen medicijnen? Hoe wordt de opvoeding door ouders ervaren? Hoe is de opvang geregeld? Hoe wordt de buurt waarin het kind woont beoordeeld? Vinden ze het leuk op school en hoe besteden zij hun vrije tijd? Om deze en nog meer vragen te beantwoorden doet de GGD Zaanstreek-Waterland een gezondheidsonderzoek.

De GGD Zaanstreek-Waterland verstuurt op 18 oktober ongeveer 10.000 enquêtes aan ouders van kinderen van 0 tot en met 11 jaar. De GGD kan met de ingevulde enquêtes de gezondheid, maar ook andere onderwerpen als bewegen, speelmogelijkheden, pesten enzovoorts in kaart brengen. Deze enquête wordt gehouden in het kader van `de gezondheidsmonitor Zaanstreek-Waterland'. Elk jaar ondervraagt de GGD een doelgroep. Dit jaar zijn de 0 tot en met 11 jarigen aan de beurt.

Niet alle ouders krijgen een vragenlijst. De GGD heeft willekeurig 10.000 ouders geselecteerd. Zij krijgen een lijst met vragen over zichzelf en over het kind, zoals over algemene gezondheid, over voeding en leefstijl. De kinderen van 10 en 11 jaar krijgen ook zelf een aantal vragen voorgelegd. Die gaan onder meer over hoe ze zich voelen, pesten, leefstijl, buitenspelen en over hun omgeving.

De GGD en de gemeenten in Zaanstreek-Waterland hopen op de medewerking van iedereen die een enquête ontvangt. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de enquête invullen. Hoe meer mensen er meedoen, hoe beter de GGD een beeld krijgt van de gezondheidssituatie van de 0 tot en met 11 jarigen en hun ouders. De GGD gaat uiteraard vertrouwelijk om met de enquêtegegevens. Met de resultaten kan de GGD in samenwerking met de gemeenten gericht werken aan de gezondheid in de regio. De resultaten van het onderzoek worden in de zomer van 2008 verwacht.

Ouders en kinderen die de vragenlijst invullen en terugsturen maken kans op verschillende prijzen. Zowel voor de ouders als voor de 10/11 jarigen is een fiets naar keuze te winnen. Bovendien zijn er talloze extra prijzen te winnen, zoals een citruspers, een blender en cadeaubonnen voor sport- of fietsaccessoires. Meer informatie kunt u vinden op de website van de
GGD: www.ggdzw.nl (publicaties/gezondheidsmonitor).