ProRail

Persbericht

24-10-2007

Ombouw post Utrecht succesvol verlopen

In het afgelopen weekend is het computersysteem van de verkeersleidingspost Utrecht omgebouwd. Dit maakt deel uit van de grote operatie die ProRail sinds 2005 uitvoert en die ertoe leidt dat medio volgend jaar de belangrijkste computersystemen op alle dertien verkeersleidingsposten dubbel zijn uitgevoerd. Dan is de software die een rol speelt bij de aansturing van de treinen, op deze nieuwe computers geïnstalleerd De kans op computeruitval en daarmee gepaard gaande verstoring van de treinenloop is, als de hele operatie is afgerond, vele malen kleiner dat tot nu toe het geval was. De ombouw van de verkeersleidingspost in Utrecht was het ingewikkeldste en meest risicovolle onderdeel van de operatie. Utrecht is het centrum van het Nederlandse spoorwegennet en de aansturing vanuit Utrecht is cruciaal voor de treinenloop in het hele land. Na een intensieve voorbereiding is afgelopen vrijdag gestart met het ombouwen. In het proces waren tal van controlemomenten ingebouwd. Op deze momenten werd beoordeeld of alles volgens schema verliep en of de planning aangepast zou moeten worden. Voorkomen moest worden dat door het mislukken van de operatie de treinenloop verstoord zou worden.

ProRail vernieuwt de computersystemen van alle dertien verkeersleidingsposten. Op de andere posten waren de systemen inmiddels dubbel uitgevoerd. Omdat het om zeer complexe operaties en systemen gaat, is ervoor gekozen om eerst de wat kleinere, minder risicovolle posten te vernieuwen. Eventuele kinderziektes hebben op die posten minder gevolgen voor de reizigers. De ervaring die op die posten werd opgedaan is gebruikt om risicoâs bij het ombouwen van grotere posten zoals Amsterdam en nu Utrecht tot een minimum te reduceren.

Op alle posten is nu hardware vernieuwd en dubbel uitgevoerd. Tegelijkertijd is ook een van de kritische software systemen erop geïnstalleerd.De volgende fase loopt tot medio 2008. Dan wordt het systeem dat zorgt voor de aansturing van seinen en wissels, post voor post, op de nieuwe computers geïnstalleerd. Dit leidt dan opnieuw tot een verdere verbetering waardoor de kans op falen sterk wordt verkleind.