Openbaar Ministerie

Geen strafvervolging naar aanleiding van overlijden in politiecel

24 oktober 2007

Het openbaar ministerie Utrecht heeft besloten dat er geen strafvervolging zal plaatsvinden inzake de dood van een 55-jarige man in een politiecel op 23 september 2006.

Op 23 september om kwart voor zeven âs ochtends wordt een man onder invloed van alcohol en medicijnen overgebracht naar het politiebureau Paardenveld. Hij wordt daar ter ontnuchtering in een cel gelegd met cameratoezicht. Om tien voor elf ontdekt een arrestantenverzorger dat de man is overleden.

Er vindt sectie plaats en er wordt een onderzoek gestart door de Rijksrecherche. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de politie heeft vertrouwd op de beslissing van het ambulancepersoneel, die de man heeft aangevoerd, dat ziekenhuisopname niet nodig was.

Het ambulancepersoneel heeft wel de intoxicatielijn van het RIVM gebeld voor overleg maar daarbij is niet alle relevante informatie aan het RIVM voorgelegd. Het ambulancepersoneel heeft de man overgedragen aan de politie zonder hierbij een concreet wekadvies te geven en niemand heeft een arts ingeschakeld.

Het toxicologisch onderzoek wijst uit dat de doodsoorzaak intoxicatie is. Het tijdstip van overlijden kan niet precies worden vastgesteld.

Na bestudering van het dossier komt het openbaar ministerie tot de conclusie dat er geen grond is voor strafrechtelijke vervolging. Geen der betrokkenen is individueel schuldig aan het overlijden van de arrestant, omdat er op verschillende momenten en door verschillende personen fouten zijn gemaakt. Noch het ambulancepersoneel, noch de politie heeft een arts ingeschakeld, erg belangrijke informatie is onvoldoende in de afwegingen en overdracht betrokken en de man is onvoldoende nauwlettend in de gaten gehouden. Om herhaling van fouten in de toekomst te voorkomen, zal de casus aan de Inspectie voor de Volksgezondheid worden voorgelegd en wordt ook het optreden van de politie intern geëvalueerd.