Gemeente Hoorn


Onderscheiding voor vier oud-vrijwilligers van de brandweer

24 oktober 2007 - Vier leden van de vrijwillige brandweer in Hoorn hebben op dinsdag 23 oktober 2007 uit handen van burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen een koninklijke onderscheiding gekregen voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor de Hoornse brandweer. Zij zijn alle vier benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vrijwillige brandweerlieden staan naast hun dagelijkse werk klaar om in geval van nood hulp te bieden in risicovolle situaties. Afgezien van het uitrukken voor brand, hulpverlening en ongevallen, besteden zij veel vrije tijd aan opleidingen, oefeningen en andere brandweeractiviteiten.

Op dinsdag 23 oktober 2007 hebben de heren J.P. Hommersen (na een periode van 36 jaar en 9 maanden), F.G. Peschier (na 20 jaar en 10 maanden), R. Stevens (na 30 jaar en 8 maanden) en J.H.J. Wester (na 36 jaar en 9 maanden) afscheid genomen van de vrijwillige brandweer in Hoorn.

De heer J.P. Hommersen De heer J.P. Hommersen is in 1971 vanuit de jeugdbrandweer van Hoorn doorgestroomd naar de vrijwillige brandweer. Gedurende zijn carrière bij de vrijwillige brandweer heeft hij zich van brandwacht, tot hoofdbrandwacht 2e klasse, tot brandwacht 1e klasse, tot hoofdbrandwacht en uiteindelijk tot plaatsvervangend bevelvoerder opgewerkt. Hieraan liggen verschillende diplomas ten grondslag. Als laatste was de heer Hommersen lid van de blusgroep Grote Waal. In het dagelijks leven is de heer Hommersen centralist bij de alarmcentrale van de regio Zaanstreek-Waterland.

De heer F.G. Peschier De heer F.G. Peschier is begonnen bij de jeugdbrandweer Hoorn. Nadat hij de leeftijd van 18 jaar had bereikt, heeft hij eerst zijn diensttijd vervuld om daarna als vrijwilliger bij de brandweer Hoorn verder te gaan. De eerste jaren was hij actief bij de blusgroep Centrum waar hij de nodige cursussen tot hoofdbrandwacht volgde en ook een actief duiker was. In 1997 volgde een verhuizing naar de blusgroep Blokker waar hij de cursus onderbrandmeester volgde en vervolgens werd aangesteld als bevelvoerder. In het dagelijks leven is de heer Peschier storingsmonteur bij het waterleidingbedrijf. Daardoor heeft hij ook in de toekomst wellicht te maken met de brandweer. Bovendien zijn zijn beide kinderen lid van de jeugdbrandweer.

De heer R. Stevens De heer R. Stevens werd in 1976 lid van de brandweer Hoorn, blusgroep Hoorn Noord. Tot september 2002 is hij lid geweest van deze blusgroep. Aangezien de heer Stevens recht tegenover de kazerne woonde, was hij er meestal als een van de eersten. Gedurende 20 jaar doorliep de heer Stevens verschillende opleidingen tot en met brandmeester en vervulde hij de functies van onder andere postcommandant van de blusgroep Hoorn Noord en brandmeester van dienst. Door een verhuizing in 2002 werd hij lid van blusgroep Centrum. Van 2002 tot nu heeft hij zich in plaats van de operationele taak meer toegelegd op het geven van instructies en het leiden en waarnemen van oefeningen. In het dagelijks leven is de heer Stevens zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van draadloze verbindingen.

De heer J.H.J. Wester De heer J.H.J. Wester is in 1971 toegetreden tot de vrijwillige brandweer van Hoorn. In deze periode heeft hij verschillende diplomas behaald, waaronder brandwacht 2e klasse, hoofdbrandwacht, onderbrandmeester, certificaat instructeur en verkenner gevaarlijke stoffen. Hierdoor is hij inzetbaar geweest als bevelvoerder, brandmeester van dienst, brandweerduiker, bediener van de autoladder en de hoogwerker en als schipper van de blusboot. In het dagelijks leven is de heer Wester werkzaam bij de afdeling opleidingen en oefenen van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en is daar belast met de organisatie van de vele opleidingen voor brandweermensen.