FNV Bouw


datum: 23-10-2007 / bericht: 1 van 14

FNV Bouw voert campagne tegen foute verf

Met een gastles voor leerling-schilders, gegeven door FNV-voorzitter Agnes Jongerius, is officieel de campagne 'Ik Doe 'T Gezond' van start gegaan. Met de campagne vraagt FNV Bouw aandacht voor het naleven van de Vervangingsplicht Vluchtige Organische Stoffen. Nog te veel schilders werken binnenshuis met oplosmiddelhoudende verf.

Langdurige blootstelling aan deze verf kan zeer schadelijk zijn. Veelvuldig inademen van oplosmiddelen kan leiden tot het Organisch Psycho Syndroom (OPS). De oplosmiddelen kunnen ook de vruchtbaarheid verminderen en leiden tot afwijkingen bij de kinderen van de schilders.

58 Procent van de beroepsgroep werkt binnen nog altijd in de gevaarlijke dampen van de oplosmiddelhoudende verf. En dat terwijl 94 procent weet dat werken met deze verf schadelijk is, zo blijkt uit een enquête onder 1200 schilders in opdracht van FNV Bouw. Het vermoeden bestaat dat veel werknemers niet uit zichzelf de wet overtreden. Tijdens de campagne 'Ik Doe 'T Gezond' gaat FNV Bouw het verbod op binnenschilderwerk met oplosmiddelhoudende verf nog eens goed uitleggen. De komende maanden worden op scholen gastlessen gegeven. Ook worden de schilderbedrijven en hun opdrachtgevers benaderd. De Arbeidsinspectie controleert in 2008 een halfjaar intensief op de naleving van de Vervangingsplicht. Boetes kunnen oplopen tot 4500 euro per overtreding.

Primeur
Van de gastlessen op scholen beleefden de Rotterdamse leerling-schilders van het Vakcentrum Afbouw en Onderhoud Rijnmond op 19 oktober de primeur. Omdat de les het officiële startsein is voor de campagne tegen het gebruik van de 'foute' verf, wordt de les eenmalig verzorgd door FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

De leerlingen van het vakcentrum blijken al te beschikken over enige kennis over de oplosmiddelhoudende verf. 'Kan schadelijk zijn voor je gezondheid', zegt een van hen voorafgaand aan de les. 'Je kunt er kierewiet van worden', zegt de jongen die naast hem zit. De leerlingen krijgen kaarten uitgereikt met daarop de meest gebruikte ongegronde argumenten om de oplosmiddelhoudende verf toch te gebruiken. Zoals: 'De klant wil hoogglans, dus synthetisch'. Of: 'Die lucht kan geen kwaad. Gewoon een raam openzetten'.

Jongerius leert de jongeren ook kennismaken met de gevaren van het alternatief, de watergedragen verf. Ondanks de geringe hoeveelheid oplosmiddelen in deze verf, kan de blootstelling leiden tot eczeem, allergieën, ademhalingsproblemen en beschadiging van de huid. Hiertegen zijn gerichte maatregelen mogelijk, zoals het gebruik van handcrème en het dragen van handschoenen, een lange broek en kleding met lange mouwen.

Zie voor meer achtergrondinformatie:


* www.fnvbouw.nl/gezond