Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070803170

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart over de vrijwillige ouderbijdrage in het voortgezet onderwijs. (Ingezonden 23 oktober 2007)


1
Wat is uw oordeel over het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat scholen in het voortgezet onderwijs in 2005 maar liefst 37 miljoen euro meer ontvangen aan (vrijwillige) ouderbijdragen dan in 2000 en dat 14 procent van de scholen zelfs meer dan 300 euro per leerling ontvangt? 1)


2
Hoe verklaart u de stijging van de inkomsten uit de ouderbijdragen? Wat gaat u doen om een verdere stijging te voorkomen?


3
Deelt u de mening dat de ouderbijdrage niet gebruikt mag worden als een middel om leerlingen met lagere inkomens buiten de school te houden?


4
Wat onderneemt u tegen scholen die geen melding maken van het feit dat de ouderbijdrage een vrijwillige bijdrage is? Welke sancties kunt u opleggen, bijvoorbeeld aan het Aloysius College te Den haag? 2)


5
Deelt u de mening dat glashelder op de brief van de school aan de ouders vermeld moet staan dat de ouderbijdrage een vrijwillige bijdrage is? Zo ja, hoe waarborgt u dat alle scholen daaraan voldoen?


6
Hoe controleert u dat de vrijwillige ouderbijdrage niet besteed wordt aan het primaire onderwijsproces?


7
Deelt u de mening dat de ouderbijdrage gemaximeerd dient te worden? Zo neen, hoe gaat u voorkomen dat ouderbijdragen blijven stijgen, zoals blijkt uit het onderzoek van het CBS?


8
Bent u bereid te onderzoeken welke scholen in het Primair Onderwijs (PO), Voortgezet Onderwijs (VO) en Beroepsonderwijs en volwassenen educatie (BVE) niet melden dat de ouderbijdrage een vrijwillige bijdrage is? Zo neen, hoe weet u dat alle scholen aan de regels voldoen?


1) http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/onderwijs/publicaties/artikelen/archief/2007/2007- 90081-wk.htm

2)Zie bijlage