Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Voertaal in raadszaal en Stadswinkel Feijenoord is Nederlands

De voertaal in de raadszaal en in de Stadswinkel van de deelgemeente Feijenoord is Nederlands. Welke taal raadsleden in hun privésfeer spreken, is hun eigen zaak. Maar binnen de publieke deuren van de raadszaal, is dat dus Nederlands.

Hetzelfde geldt voor de ambtenaren in de Stadswinkel. Burgers die aan de balie van de Stadswinkel komen, worden in het Nederlands te woord gestaan. In de informatievoorziening wordt echter wel rekening gehouden met het feit dat er in de deelgemeente mensen wonen die het Nederlands niet voldoende beheersen. In dat geval worden soms mensen geholpen in een taal die zij wel beheersen, vaak hun moedertaal. Dit kan natuurlijk alleen als er een medewerker beschikbaar is die deze taal spreekt. Vaak gaat het om Turks of Arabisch. Deze manier van werken moet worden bezien in het kader van een goede serviceverlening. Immers, een Noorse toerist die in de Stadswinkel voor informatie komt, wordt ook indien mogelijk in het Engels te woord gestaan.

Personen die aan de balie komen en de Nederlandse taal niet goed beheersen, worden overigens wel gewezen op het Centraal Inburgeringsloket aan de Schiekade. Hier kunnen zij informatie krijgen over de mogelijkheden die er zijn om de Nederlandse taal te leren en het inburgeringexamen te behalen.

Commotie Afgelopen donderdag ontstond er commotie rondom de voertaal van deelraadsleden tijdens de deelraadsvergadering. Twee deelraadsleden stonden in de pauze met elkaar in het Turks te praten. Een ander deelraadslid sprak hen daarop aan. Daarop verschenen enkele artikelen in de media. Het onderwerp staat op de agenda van het overleg tussen de deelgemeentevoorzitter en de fractievoorzitters.