Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

EC presenteert plannen diergezondheid

Landbouw- en Visserijraad

Nieuwsbericht | 24-10-2007

De Zweedse minister van Landbouw heeft bij de andere lidstaten aangedrongen op een betere naleving van de EU-regels voor diertransport. Nederland ondersteunde deze oproep. Dit en andere onderwerpen kwamen aan de orde tijdens de Europese Landbouw- en Visserijraad op 22 en 23 oktober. De belangrijkste onderwerpen op een rij.
Sla de volgende lijst met navigatielinks over

* Diergezondheidsstrategie

* Hervormingen voor de wijnsector

* Alle Europese landbouwsubsidies openbaar
* Raad staat steun aan droogteproblemen in Roemenië toe
* Regels diertransport beter naleven

* Opslag varkensvlees in verband met hoge voerprijzen
* Minder kabeljauw uit de Oostzee

* Overleg met Noorwegen over visquota

* Vangststop op blauwvintonijn

Diergezondheidsstrategie

De Europese Commissie (EC) heeft haar plannen ontvouwd over een nieuwe richting voor diergezondheid in Europa. Binnen Europa zouden dezelfde regels en procedures moeten gelden, vooral voor het voorkómen van dierziektes. Als er dan toch een uitbraak van een dierziekte is, dan zouden de lidstaten deze op dezelfde manier moeten bestrijden.

De ontwikkeling van een EU -visie op diergezondheid heeft in Nederland al geleid tot de Nationale Agenda Diergezondheid. Minister Verburg heeft deze agenda onlangs gepresenteerd, tegelijk met de nota Dierenwelzijn en het wetvoorstel Dieren.

Nederland wil graag vier belangrijke punten terugzien in de uiteindelijke Europese diergezondheidsstrategie:
* preventie door bijvoorbeeld vaccinatie;
* een sluitend identificatie- en registratiesysteem;
* harmonisatie van de manier van bekostiging bij de uitbraak van dierziektes (zoals in het Nederlandse Diergezondheidsfonds) en
* flexibiliteit bij de preventie en bestrijding van dierziekten, bijvoorbeeld een verschil in aanpak tussen hobbydieren en natuurdieren.

De EC wil graag in december met conclusies komen om daarna verder te kunnen gaan met een actieprogramma. De verwachting is dat de Commissie in 2008 komt met de eerste concrete voorstellen. Naar boven

---

Hervormingen voor de wijnsector

Tijdens de Raad hebben de ministers weer gesproken over onderdelen van de hervorming van het wijnbeleid. De EC heeft enkele voorstellen gedaan over de besteding van geld om de gevolgen van de hervormingen voor sommige wijnbouwers te verzachten. Daarnaast speelt nog de discussie over het al dan niet toestaan van suiker bij de wijn om het vergistingsproces op gang te brengen. Het toevoegen van suiker is met name voor noordelijke lidstaten met relatief weinig zonlicht hard nodig om wijn te kunnen produceren. Nederland wil ook de mogelijkheid behouden voor deze productiemethode. De Commissie wil in december een besluit nemen over de hervormingen in de wijnsector. Naar boven

---

Alle Europese landbouwsubsidies openbaar

De Raad heeft een voorstel goedgekeurd voor meer openheid van informatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het openbaar maken van subsidiegegevens, eenvoudiger procedures en voorlichting over de besteding van het geld. Nederland publiceert al sinds 2005 de EU-subsidiegegevens en steunde dan ook het voorstel. Daarnaast vindt Nederland het een goede zaak dat ook andere lidstaten jaarlijks de gegevens gaan publiceren van ontvangers van landbouwsubsidies. Lidstaten moeten in 2009 de gegevens over het boekjaar 2007-2008 publiceren.
Naar boven

---

Raad staat steun aan droogteproblemen in Roemenië toe

De afgelopen zomer hebben boeren in Roemenië veel geleden onder de extreme droogte. De Landbouwraad geeft éénmalig toestemming aan de regering om de boeren te steunen ter compensatie van de geleden schade. Het gaat om een bedrag van ongeveer vierhonderd miljoen euro. Binnen de Europese Unie is het alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan dat een regering individuele boeren op deze manier geld geeft. Daarvoor is de toestemming nodig van de Raad of de Commissie. Naar boven

---

Regels diertransport beter naleven

De Zweedse minister van Landbouw heeft bij de andere lidstaten aangedrongen op een betere naleving van de EU-regels voor diertransport. Nederland ondersteunde deze oproep en heeft de EC gevraagd haast te maken met de evaluatie van de verordening. Op die manier kunnen eventuele verbeteringen van het dierenwelzijn tijdens transport snel worden ingevoerd. De Commissie werkt aan verbeteringen van de transportverordening en denkt erover om de maximale rij- en rusttijden vast te leggen en normen te stellen voor de ruimte die dieren moeten hebben tijdens het transport.
Naar boven

---

Opslag varkensvlees in verband met hoge voerprijzen

Sinds donderdag 18 oktober is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor varkensvlees in de particuliere opslag. Omdat de voerprijzen zijn gestegen en de prijs voor varkensvlees niet, komen veel varkensboeren in de problemen. Door de opslagregeling kunnen deze boeren in ieder geval wachten met de verkoop van hun vlees, hopend op een hogere vleesprijs. Nederland kan zich vinden in deze opslagregeling. De EU koopt het varkensvlees overigens niet op, maar geeft een beperkte vergoeding voor de tijdelijke opslag ervan. Naar boven

---

Minder kabeljauw uit de Oostzee

De Raad is akkoord gegaan met nieuwe vangstquota voor de Oostzee. De kabeljauwbestanden zijn erg laag. De commissie maakt zich ook zorgen over de illegale visserij in de Oostzee en heeft enkele Oostzeelanden gemaand de handhaving beter te organiseren. Mede door de illegale visserij stelt de Commissie besloten de vangstquota lager vast te stellen en het aantal dagen dat de vissersboten op zee mogen zijn, te beperken.
Naar boven

---

Overleg met Noorwegen over visquota

De Europese Commissie onderhandelt elk jaar met Noorwegen over de visquota van onder andere schol, haring en kabeljauw. Dat zijn ook belangrijke vissen voor de Nederlandse visserijsector. De gezamenlijke quota voor de EU en Noorwegen zullen - gezien de visstand - omlaag gaan. Nederland wil mogelijkheden hebben om door het jaar heen quota van verschillende vissen te kunnen ruilen met Noorwegen. Daarnaast wil de EU met Noorwegen afspraken maken over het beheer van schol op de langere termijn. In de Visserijraad van december komen de vangstquota weer aan bod en moeten de onderhandelingen met Noorwegen zijn afgerond.
Naar boven

---

Vangststop op blauwvintonijn

De Europese Commissie heeft de vangst op blauwvintonijn in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee gesloten. De quota voor de vangst zijn inmiddels gehaald. Spanje vindt het niet terecht dat haar vissers moeten lijden onder de illegale visserij van Franse en Italiaanse vissers. De Commissie bekijkt mogelijkheden om de visquota te verminderen van landen die zijn doorgegaan met vissen op blauwvintonijn.
Naar boven

---

Verwante informatie


* Nederland in Europa