Gemeente Langedijk


24 oktober 2007

Gemeentebegroting 2008: het tij is gekeerd

Het tij is ten goede gekeerd. Die conclusie kan worden getrokken uit de gemeentebegroting 2008 van de gemeente Langedijk, die het college van burgemeester en wethouders half september heeft gepresenteerd. Dankzij een combinatie van forse bezuinigingen en een hogere algemene uitkering uit het gemeentefonds, ziet de financiële toekomst van Langedijk er weer gunstig uit. Als er geen gekke dingen gebeuren zal er vanaf 2009 zelfs weer ruim EUR 335.000 beschikbaar zijn voor nieuw beleid. Tijdens de algemene beschouwingen op donderdag 8 november buigt de gemeenteraad zich over de nieuwe gemeentebegroting, die ook wel `programmabegroting´ wordt genoemd.

De forse bezuinigingen die in 2007 zijn doorgevoerd en in 2008 worden gecontinueerd, zorgen volgend jaar al voor een sluitende begroting. Eerlijkheidshalve moet daar aan toe worden gevoegd dat een hogere algemene uitkering uit het gemeentefonds van het rijk daar mede debet aan is. Die uitkering is gekoppeld aan de rijksuitgaven, die in 2008 flink toenemen.

Langedijk krijgt daardoor volgend jaar ruim 16,7 miljoen euro uit het gemeentefonds, ongeveer 675.000 euro meer dan in 2007. Een deel van die meevaller wordt besteed aan extra ambtenaren, een capaciteitsuitbreiding die al terug was te vinden in de titel van de in het voorjaar gepresenteerde Kadernota 2007-2011: `Presteren kan niet zonder meer'. Het ambtelijke apparaat wordt in 2008 uitgebreid met 13 fte's. Inwoners van Langedijk zullen die extra capaciteit merken aan een snellere behandeling van onder andere bouwvergunningen en bezwaarschriften.

De gemeente Langedijk heeft in 2008 in totaal bijna 38 miljoen euro te besteden. Bijna de helft daarvan komt uit het gemeentefonds, de andere helft wordt deels gegenereerd door lokale belastingen zoals onroerende zaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing. Voor een gemiddeld huishouden daalt de lokale lastendruk in 2008 met zeven procent. De stijging van zowel de ozb als de hondenbelasting blijft beperkt tot een inflatiestijging van 1,1 procent. De rioolheffing stijgt met EUR 5 naar EUR 149 per aansluiting.

Dankzij een verlaging van de tarieven van de NV Huisvuilcentrale en de efficiëntere inzameling van huisvuil, met behulp van zogenaamde `zijbeladers', daalt de afvalstoffenheffing spectaculair: meerpersoonshuishoudens en eenpersoonshuishoudens betalen in 2008 respectievelijk EUR 47 en EUR 26 minder voor het inzamelen en verwerken van huisvuil.

De sluitende begroting ten spijt, is er in 2008 nauwelijks ruimte voor nieuw beleid. Vanaf 2009 is dat wel het geval: in dat jaar heeft de gemeente ruim EUR 335.000 beschikbaar voor nieuw beleid. Vanaf 2009 zal bovendien de zogenaamde `nul-lijn' worden losgelaten die de afgelopen jaren is gehanteerd.

Dat betekent onder andere dat weer een jaarlijkse inflatiecorrectie kan worden losgelaten op gemeentelijke subsidies en onderhoudsbudgetten.

De gemeenteraad zal zich tijdens de algemene beschouwingen op donderdag 8 november buigen over de gemeentebegroting 2008.