Gemeente Amsterdam



Hotel en publieksfuncties op `De Driehoek' op het Java-eiland

24 oktober 2007
-
Karlijn Dongen

Het college van B&W vraagt de gemeenteraad om in te stemmen met een Stedenbouwkundig Plan voor `De Driehoek' op de kop van het Java-eiland. Dit plan is in samenwerking met het stadsdeel Zeeburg ontwikkeld en bevat een 4/5 sterren hotel met publieksfuncties op de begane grond. Het plan betreft de locatie waar nu basisschool De Kleine Kapitein is gehuisvest. De Kleine Kapitein en het kinderdagverblijf krijgen een nieuwe huisvesting aan de Sumatrakade.

Het is geen nieuw Stedenbouwkundig Plan: al in 2002 is het plan aan de bewoners voorgelegd en heeft iedereen tijdens een inspraakprocedure zijn reactie kunnen geven. Er was indertijd kritiek op de bouwhoogte en de gevolgen hiervan op het uitzicht en de bezonning van de woningen aan de Tosaristraat. Een punt van zorg was mogelijke extra windhinder die de nieuwbouw zou kunnen opleveren. Bovendien waren insprekers bezorgd over mogelijke extra parkeerdruk op het Java-eiland.

Naar aanleiding van deze kritiek is gezocht naar alternatieve oplossingen voor de bouwhoogte. Uiteindelijk is samen met architect Sjoerd Soeters een model ontwikkeld waarbij de hoogte van het gebouw oploopt van 20 meter aan de Tosaristraat tot 28 meter in westelijke richting (de richting van het Centraal Station). Dit getrapte model komt tegemoet aan de wens van de bewoners op het gebied van uitzicht en bezonning en aan de wens van de gemeente om de bebouwingshoogte te laten aansluiten op de bouwhoogte aan de Sumatrakade en de Tosaristraat. Verder is in het Stedenbouwkundig Plan een uitbreiding van de ondergrondse parkeergarage mogelijk gemaakt zodat bezoekers onder het hotel kunnen parkeren. Om te voorkomen dat op de begane grond doodse muren ontstaan, is in het plan opgenomen dat hier functies moeten komen die voor het publiek toegankelijk zijn met een levendige uitstraling naar buiten.

Het plan heeft een aantal jaren in de kast gelegen omdat langs de Zuidelijke IJ-oever nog twee andere hotelontwikkelingen vorm kregen. Dit is een hotel op het IJ-dock bij het Westerdokseiland en een hotel op het Oosterdokseiland bij de Openbare Bibliotheek. Hiervoor zijn inmiddels hotelexploitanten gevonden. Amsterdam heeft nog steeds een grote behoefte aan hotels. Daarom is deze ontwikkeling voor `De Driehoek' weer ter hand genomen.

Behandeling in de gemeenteraad is op 21 november.

Pb-182