Gemeente Haaren



* Dorpsontwikkelingsplannen

* Aandacht voor energiebesparing


* Dorpsontwikkelingsplannen

Samen denken en doen!Uitnodiging aan alle inwoners, jong en oud !!!

Samen denken en doen! Dat is het motto van de gemeente Haaren om SAMEN met de inwoners dorpsontwikkelingsplannen op te stellen. Voor elk dorp één: Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt. Ook het buitengebied wordt daarbij betrokken.

Wij maken die plannen niet zelf. Het Tilburgse onderzoeks- en adviesbureau PON, dat veel ervaring heeft met
dorpsontwikkelingsplannen, hebben wij gevraagd dit alles samen met u op te pakken. Want juist u als inwoner, ondernemer, lid van een vereniging en maatschappelijke organisatie weet precies wat er in uw dorp leeft en hoe u de toekomst ziet. De toekomst van uw dorp ligt (ook) in uw handen. Het woord is aan U!!

Een dorpsontwikkelingsplan beschrijft, wat u belangrijk vindt om te behouden in uw dorp. Maar ook wat er verbeterd moet worden. En tot slot, welke maatregelen nodig zijn om uw dorp leefbaar te laten zijn, voor nu en in de toekomst.

Uw wensen zijn de belangrijkste voedingsbron voor wat er in het plan moet komen staan. Daarom krijgen alle bewoners van 16 jaar en ouder binnenkort een enquête in hun brievenbus. Uw antwoorden op de vragen daarin maken ons duidelijk wat u wilt. In het kader van het provinciale project `Is uw gemeente ouderenproof' wordt speciale aandacht besteed aan de oudere inwoners.

Verder houden we in ieder dorp twee discussiebijeenkomsten, waar iedereen aan deel kan nemen.

U krijgt dus volop kans uw stem te laten horen, want uw wensen zijn van belang: Samen denken en doen! Het woord is aan U!!

Startbijeenkomsten

Voordat we echt aan de slag gaan, willen we graag uitleggen hoe het dorpsontwikkelingsplan (gemakshalve DOP genoemd) wordt aangepakt. Tijdens een officiële aftrap krijgt u van onderzoeks- en adviesbureau PON tekst en uitleg over wat er precies gaat gebeuren. Zij lichten dan toe hoe en wanneer zij alle onderwerpen samen met u gaan aanpakken. In elk dorp wordt zo'n startbijeenkomst georganiseerd.

In Esch heeft deze avond inmiddels op 17 september 2007 plaatsgevonden.

De data voor de startbijeenkomsten in de andere dorpen zijn als volgt:

Helvoirt: 5 november 2007 20.00 uur 't Gastenbosch

Haaren: 26 november 2007 20.00 uur Den Domp

Biezenmortel: 14 november 2007 20.00 uur De Vorselaer

U bent van harte welkom. Wij hopen u te mogen begroeten.

Klankbordgroepen

Tijdens de startbijeenkomst stellen ook de leden van de klankbordgroep zich aan u voor. Daarin zitten mensen uit het verenigingsleven, ouderen, jongeren en ondernemers. Kortom, alle gelederen van het dorp zijn vertegenwoordigd.

Deze klankbordgroep bereidt samen met de gemeente Haaren en het PON de discussiebijeenkomsten voor. De klankbordgroep voorziet het PON en de gemeente van feitelijke informatie over het dorp. Zo informeren ze ons over de voorzieningen en verenigingen in het dorp, hoe het openbaar vervoer is geregeld, wat een geschikte avond of locatie is om de discussieavonden te organiseren, et cetera. Met deze informatie kan het PON per dorp maatwerk leveren. Bovendien kan het PON voor een werkwijze kiezen, die het beste bij dat dorp past. Het kan daardoor dus voorkomen, dat de werkwijze die in Esch of Helvoirt wordt toegepast op onderdelen afwijkt van de werkwijze in Haaren of Biezenmortel.

De leden van de klankbordgroep bepalen NIET de inhoud van het DOP, want dat doen we SAMEN met u, alle inwoners van het dorp. U helpt mee door de enquête in te vullen, en door de discussiebijeenkomsten bij te wonen.

Het woord is aan u!

Graag zien wij u terug. Eerst bij de startbijeenkomst en daarna bij de twee discussiebijeenkomsten in uw dorp. Ook de enquête ontvangen we graag ingevuld van u terug.

Met het project `Ouderenproof' wordt speciale aandacht besteed aan de oudere inwoners. Maar, ook een oproep aan de jongeren in onze gemeente: wij hechten veel belang aan jullie mening. Wij hopen dat jullie actief zullen deelnemen aan de totstandkoming van de dorpsontwikkelingsplannen!

Wij zijn benieuwd naar uw en jullie mening!

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren

Carine Blom, wethouder

Jan Brenninkmeijer, wethouder


* Aandacht voor energiebesparing

De gemeente Haaren en De Kleine Aarde starten op 1 november 2007 een energieproject, waarmee enerzijds een verlaagde energierekening voor minima uit de gemeente Haaren en anderzijds een beter klimaat gerealiseerd worden.

Alle huishoudens met een netto jaarinkomen onder EUR14.000 die bij de gemeente Haaren bekend zijn, hebben half september een brief en bijhorende brochure ontvangen. Hierin staat uitgelegd dat iedereen die zich aanmeldt gratis een energiebespaarbox ontvangt ter waarde van EUR65 en een persoonlijk energieadvies krijgt in de `eigen' woning. In de box zijn energiebesparende producten opgenomen, zoals radiatorfolie en spaarlampen. Deelnemers kunnen met de aangebrachte producten uit de box, samen met het naleven van het persoonlijk advies jaarlijks ongeveer EUR150 besparen op hun energierekening. Voor alle huishoudens uit de doelgroep is deelname kosteloos. De energiebox en -advies worden grotendeels gesubsidieerd door het ministerie van VROM.

Het project gaat op donderdag 1 november om 14.00 uur officieel van start. Wethouder Blom (verantwoordelijk voor zorg- en inkomensondersteuning) zal de eerste energieadviseur uitzwaaien, die op pad gaat naar de huishoudens.

In het gemeentehuis van Haaren is een kleine tentoonstelling over energiebesparing en klimaatverandering te bezichtigen van november t/m december 2007.