Gemeente Bussum

Bussumse delegatie bezoekt Valasske Mezirici

Sinds 1989 onderhoudt Bussum een stedenband met Valasske Mezirici in de Tsjechische Republiek.

De band staat vooral in het teken van uitwisseling van kennis en ervaring, wat vaak uitmondt in de uitvoering van gezamenlijke projecten om de samenleving te verbeteren.

Van 14 tot 17 oktober bracht een Bussumse delegatie een bezoek aan Valasske Mezirici om te zien hoe de activiteiten van de laatste jaren hebben uitgepakt en om de plannen voor het jaar 2008 voor te bereiden. De delegatie bestond uit burgemeester Milo Schoenmaker, wethouder Herman Schoon, gemeentesecretaris Marjolein Plantinga, gemeenteraadsleden Marlène Potjer en Henk Lansink en chef kabinet Piet Vermeulen, die de stedenbandactiviteiten coördineert.

Werkbezoeken

Er werden bezoeken gebracht aan vestigingen van de organisatie `Charita', die voor de gemeente Valasske Mezirici een breed scala aan zorg- en opvangactiviteiten uitvoert. In een basisschool bijvoorbeeld wordt opvang aan Romakinderen (de zigeunerminderheid in Tsjechië) verzorgd.

Ook werd de school voor doven en doofstommen bezocht. Deze school geniet een internationale reputatie en wil graag contact met een soortgelijk instituut in Nederland om lesmethoden uit te wisselen. Vervolgens werd het `activiteitencentrum' voor schoolkinderen bezocht. Deze vorm van naschoolse opvang is in Tsjechië al vele jaren gebruikelijk en heel succesvol. Voor de Bussumse delegatie was dit bijzonder interessant omdat naschoolse opvang ook bij ons een prioriteit is.

Tentoonstelling Tsjechische glaskunst

De school voor glaskunst en het gobelinatelier in Valasske Mezirici zullen in januari a.s. hun fraaie kunstvoorwerpen in ons raadhuis tentoonstellen. De opening van de expositie valt samen met de Bussumse nieuwjaarsreceptie en vindt plaats op vrijdag 11 januari.

Al met al een nuttig en informatief bezoek dat heel wat nieuwe samenwerkingsideeën heeft opgeleverd. In de komende edities van de Bussumse gemeentepagina zal dieper op het bezoek en de stedenbandplannen voor volgend jaar worden ingegaan.