Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Rein Geurtsen & Partners gaat aan de slag met Stadscentrum - persbericht 076, 2007

Het `Bureau voor stadsontwerp Rein Geurtsen & Partners' uit Delft krijgt de opdracht gegund om een keuzedocument te maken over de inrichting van het Stadscentrum Hoogezand-Sappemeer. Het ontwerp voor de toekomstige ontwikkeling moet ertoe leiden dat marktpartijen risicodragend willen deelnemen in de uitvoering van het plan. De raad krijgt het plan in het najaar van 2008 ter besluitvorming voorgelegd.

De gemeenteraad krijgt het keuze-document voorgelegd over de ruimtelijke inrichting van het Stadscentrum en de financiële consequenties hiervan. De raad moet op basis van dat stuk een gedegen besluit kunnen nemen over de toekomstige ontwikkeling van het gebied aan weerszijden van het spoor en ook over het gebied van en rondom het gemeentehuis. Het college heeft besloten het document door een extern bureau te laten opstellen. Een externe kijkt met een `frisse' blik tegen de ontwikkelingen aan, waardoor nieuwe inzichten kunnen worden ingebracht. Rein Geurtsen & Partners is geselecteerd uit drie stedenbouwkundige bureaus die een offerte hebben ingediend. Dit bedrijf is bekend binnen `ontwikkelaarsland'. Hierdoor wordt de acceptatie van de adviezen bij marktpartijen vergroot.

Onderdeel van het keuzedocument is de mogelijke verplaatsing van het gemeentehuis. In de eerder gepresenteerde studies is hier vanuit ruimtelijke en ontwikkelingsoptiek (Atlantalocatie en locatie gemeentehuis) al naar gekeken. Naast een toetsing van die visie, worden nu nadrukkelijk ook de financiële consequenties van een mogelijke verplaatsing en herontwikkeling van de huidige locatie van het gemeentehuis onderzocht.

Na het verlenen van de opdracht aan Rein Geurtsen & Partners wordt direct gestart met het onderzoek. De bevolking, de gemeenteraad en overige betrokkenen worden op verschillende momenten in het proces betrokken.