Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Humanitas winnaar 'wedstrijd' multiculturele activiteiten - persbericht 077, 2007

Vereniging Humanitas uit Hoogezand is de `winnaar' van een door de gemeente uitgeroepen wedstrijd om activiteiten te bedenken gericht op multicultureel contact. De gemeente stelt voor de uitvoering van het `Huiskamerproject' maximaal EUR 750 ter beschikking.

De wedstrijd vond plaats op de door de Turks Culturele Vereniging (TCV) georganiseerde Iftar-maaltijd, die 10 oktober jl. plaatsvond. Er waren diverse organisaties uit Hoogezand-Sappemeer aanwezig, zoals bewonersorganisaties, politieke partijen, moskeeën, kerken en allochtone zelforganisaties. Doel van de avond was multicultureel contact en een kennismaking met elkaars geloof, gewoonten en gebruiken. Dit naar aanleiding van het fenomeen Iftar, de maaltijd die moslims tijdens de Ramadan nuttigen na zonsondergang. Het was voor het eerst dat de TCV een brede Iftarbijeenkomst organiseerde. De avond was met een opkomst van ongeveer 200 mensen een groot succes.

In totaal zijn er op de Iftarbijeenkomst 18 verschillende activiteiten rond multiculturele ontmoeting bedacht. Uit deze 18 activiteiten is het `Huiskamerproject' van Humanitas uitgekozen als beste. Maandelijks gaat een Nederlands gezin bij een Turks gezin eten en andersom. Zo kunnen inwoners een kijkje nemen bij elkaar thuis en kennis maken met elkaars cultuur: religie, omgangsvormen, waarden en normen en alles wat ter tafel komt.

De jury, bestaande uit wethouder Cor Drost, gemeentemedewerkers, politiefunctionaris dhr. Kaptan en medewerkers van stichting Prisma, vond deze activiteit het leukste, meest concreet en praktisch uitvoerbaar. De gemeente stelt als voorwaarde dat er diverse culturen meedoen aan de activiteit. Inwoners die graag mee willen doen met het `Huiskamerproject' kunnen zich aanmelden bij Humanitas, telefoon (0598) 38 13 68.