Gemeente Groningen

Convenant voor betere voorzieningen ouderen en gehandicapten Ouderen en gehandicapten moeten zo lang mogelijk in hun eigen buurt kunnen wonen. Zo zelfstandig mogelijk. Met een sociaal netwerk om hen heen en zorgvoorzieningen binnen handbereik. Daarvoor sloten de gemeente Groningen en achttien aanbieders van zorg-, woon- en welzijnsvoorzieningen op 22 oktober een overeenkomst.

Zorgen voor morgen
De negentien partijen werken al enkele jaren onder het motto `Zorgen voor Morgen' samen aan een eigentijds voorzieningenpakket voor 55-plussers en gehandicapten in de stad. Met de ondertekening heeft dit project nu een officieel vervolg gekregen. De bedoeling is onder meer dat de verzorgings- en verpleeghuizen veel kleinschaliger worden. En dat er nieuwe woningen voor senioren en gehandicapten komen.

Stip
De eerste resultaten van de samenwerking zijn er al. Op een aantal plaatsen in de stad zijn bouwplannen in voorbereiding of uitvoering. En enkele wijken met veel ouderen hebben een Steun- en informatiepunt gekregen: een Stip. Daarin werken organisaties op het gebied van welzijn, zorg, en wonen samen. Ouderen, mensen met een beperking, chronisch zieken, mantelzorgers en buurtbewoners kunnen er terecht voor steun en informatie. En speciale `ketenondersteuners' zorgen voor een betere afstemming tussen de leveranciers van de voorzieningen. Er zijn al drie Stips in de stad, en er komen er meer.