GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Vermindering uitlaatgassen
De techniek is er, nu nog de politieke wil

Straatsburg, 24 oktober 2007 - Het Europees Parlement stemt vandaag over een voorstel om de CO2-uitstoot door personenauto´s en lichte bedrijfsvoertuigen te verminderen. Volgens Groenlinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg verzwakt het voorstel straks de inzet van de onderhandelingen met de Europese Commissie en de lidstaten.

Zowel het tijdspad als de doelstelling is afgezwakt. In de milieucommissie van het Europees Parlement werd er onlangs nog afgesproken dat 120 gram CO2-uitstoot per kilometer van personenauto´s in 2012 nodig is om voor een goed bronbeleid te zorgen. In het nieuwe voorstel is dit plotseling 125 gram CO2-uitstoot in 2015.

Nu al rijden meer dan een miljoen auto´s in de Europese Unie met een uitstoot van minder dan 120 gram CO2-uitstoot per kilometer. Sommige hybride auto´s produceren zelfs maar 60 gram CO2-uitstoot. "Dit is de vernieuwende technologie die de Europese Unie moet stimuleren" aldus Buitenweg.

Helaas lijkt een meerderheid in het Europees Parlement geneigd om juist de achterhoede te belonen voor hun lakse gedrag door de eisen aan de automobielindustrie te versoepelen tot een uitstoot van 125 gram CO2-uitstoot per kilometer in 2015.

Ongeveer 19% van alle uitstoot van kooldioxide in de Europese Unie is afkomstig van personenauto´s. De uitstoot neemt alleen maar toe, vooral doordat het aantal auto´s de afgelopen 15 jaar dramatisch is toegenomen. Van 156 miljoen in 1990 tot 212 miljoen in 2003.

Volgens de voorzitter van de ACEA, Europese Federatie van Autoproducenten, bestaan er genoeg CO2-beperkende technieken, maar worden die nog niet op grote schaal toegepast. Buitenweg: "Door strenge eisen te stellen garandeert de overheid dat er voldoende markt is voor de nieuwe technieken. De auto-industrie zou dus juist blij moeten zijn met hoge eisen, omdat de investeringen dan sneller renderen."

De Europese Commissie komt nog met een concreet wetsvoorstel om de CO2-uistoot door personenauto´s en lichte bedrijfsvoertuigen terug te dringen. Daarna zullen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten gaan onderhandelen over de uiteindelijke invulling van deze wet. "Het is belangrijk dat er ambitieuze normen worden gesteld. Om onze klimaatambities te halen is het noodzakelijk om vast te houden aan de 120 gram CO2-uitstoot per kilometer in 2012 en 80 gram in 2020. Bovendien moeten er hoge boetes komen op het overtreden van de normen", aldus Buitenweg.


----------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa